Se caută lucrători de tineret dornici să exploreze tematica identității în context european!
Lucrătorii de tineret din România au șansa să participe la un proiect internațional care propune dezbaterea unor teme legate de istorie, memorie și identitate prin intermediul unor metode non-formale care deschid noi interpretări și perspective. Asociația Burgus din Sf. Gheorghe – partenerul român al acestei inițiative – a lansat săptămâna aceasta înscrierile pentru selecția candidaților în proiectul Erasmus+ denumit “Once upon today … in Europe”, care se va derula în Polonia.
Prima fază a proiectului o reprezintă un training internațional care va avea loc între 25.09 – 02.10.2017 în Krzyzowa, Polonia. Cu această ocazie vor fi abordate subiecte legate de apartenență și identitate în Europa: ce narațiuni despre Europa predomină în diferite contexte locale/naționale și de ce, care aspecte sunt suprimate și care sunt promovate și mai ales cum anume pot contribui organizațiile de educație și cetățenie activă pentru a gestiona aceste întrebări într-un fel care să aducă oamenii împreună. O parte importantă a trainingului o reprezintă învățarea de metode de educație non-formală gândite/adaptate tematic. Acestea facilitează descoperirea și abordarea istoriei din perspective multiple, favorizând în același timp schimbul de experiență și dezvoltarea de noi practici.
La training sunt asteptați 30 de participanți din 6 țări – Polonia, Republica Moldova, Estonia, Ucraina, Germania și România (câte 5 din fiecare țară), iar proiectul în sine are 3 faze:
- Training-ul internațional – 25.09 – 02.10 2017 în Krzyzowa, Polonia
- Dezvoltarea impreună cu tinerii a unor micro-proiecte în comunitățile locale
- Întâlnirea internațională a tinerilor (care include prezentarea micro-proiectelor): 12.03 – 17.03.2018, în Krzyzowa, Polonia.
După training-ul din Septembrie, participanții vor iniția și coordona pe durata iernii mici proiecte impreună cu tinerii pentru a descoperi povești/narațiuni ascunse sau interesante din localitățile lor. Ulterior, până la 8 tineri și un coordonator din fiecare țară – care a participat anterior la training-ul internațional – vor avea posibilitatea să ia parte la schimbul de tineri din martie 2018 pentru a prezenta proiectele realizate.
Cine se poate înscrie?
La acest training se pot înscrie persoane (de la 18 ani în sus) care: lucrează cu tineri (în instituții publice, ONG-uri sau alte organizații); au un interes față de istorie și narațiunile conexe acesteia; locuiesc în România; sunt dedicate cooperării internaționale sau sunt active în cadrul întâlnirilor de tineret, educație civică sau domenii legate de activități de tineret. Întrucât proiectul se derulează în limba engleză, se solicită cunoașterea bună a acesteia. Taxa de înscriere pentru participanții din România este de 30 de Euro/persoană. Costurile de transport (maxim 275€/persoană), cazare și masă sunt acoperite de organizatorii proiectului.
Înscrierile se fac la Asociația Burgus, la adresa de e-mail burgusro@gmail.com.
Termenul limită de înscriere este 28 iulie 2017. Formularul de înscriere se poate descărca de pe pagina de Facebook a Asociației: https://www.facebook.com/Burgusro/. Persoană de contact: Andrea Chiricescu (e-mail: andrea.chiricescu@gmail.com; telefon: 0773959430)
Proiectul “Once Upon Today … in Europe” este organizat de Kreisau Initiative e.V. (Berlin, Germania) în parteneriat cu Academiile Protestante (Germania), Unitas (Estonia), Institutul de Istorie/Universitatea Tallinn (Estonia), Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova (Moldova), Fundația Krzyżowa (Polonia), Asociația Burgus (România), Asociația Tinerilor Jurnaliști “Polis” (Polonia) și ChangeLog (Ucraina). Proiectul este finanțat prin Programul Erasmus+.
Prin schimbul de experiență, interacțiune și dezbatere, proiectul încurajează participanții să reflecteze asupra chestiunilor de apartenență la societățile europene care sunt caracterizate de diversitate, să dezvolte înțelegere și toleranță între oameni de diferite origini naționale, etnice sau religioase. Mai multe informații despre acest proiect pot fi accesate pe pagina de internet www.once-upon-today.org.