
Screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin, vineri, la Poian și Estelnic
Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin, derulată în județele regiunii Centru de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, ajunge vineri, 13 octombrie, în localităţile Poian şi Estelnic. Femeile cu vârste cuprinse între 24 şi 64 de ani pot beneficia gratuit de testare Babeş-Papanicolau şi HPV, pe baza cărţii de identitate, indiferent dacă sunt sau nu asigurate.
La Poian, caravana va poposi între orele 15:00-16:30, la Sala de Sport, iar între orele 17:00-18:00 se va afla în curtea Căminului Cultural Estelnic, potrivit organizatorilor, care mai transmit că un test durează doar 5 minute, dar rezultatul le poate oferi beneficiarelor siguranța că sunt sănătoase timp de 5 ani.

„Invităm toate femeile cu vârste cuprinse între 24-64 de ani, din cele două localităţi şi împrejurimi, să participe la testare. Cancerul de col uterin este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce! Puteţi să preveniţi! Testaţi-vă la timp! Fiecare secundă contează! (…) În stadii incipiente, cancerul de col uterin NU prezintă simptome. Descoperit la timp, poate fi tratat şi vindecat cu succes, ceea ce face testele Babeş Papanicolaou şi HPV cu atât mai importante pentru sănătatea femeilor”, transmit organizatorii, potrivit cărora, anual, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin.
În următoarele luni, caravana mobilă se va deplasa în localitățile din mediul rural, la diferite evenimente publice, dar și la femeile care provin din medii defavorizate, obiectivul fiind creșterea numărului beneficiarelor de programe de sănătate, prevenție, diagnostic și tratament.
Toate serviciile medicale oferite (consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou / HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic), sunt gratuite, fiind realizate în cadrul proiectului „Prevenție și depistare precoce a cancerului de col uterin, regiunea Centru”, finanțat din fonduri europene.
(Ioana Ardeleanu)