Ştiri locale

Screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin, săptămâna aceasta la Ozun și Comandău

Caravana mobilă de screening pentru depistarea cancerului de col uterin revine săptămâna viitoare în județul Covasna, în comunele Ozun și Comandău. Femeile cu vârste cuprinse între 24 și 29 de ani vor putea beneficia de testare gratuită Babeș Papanicolau, iar cele cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani vor putea face testarea HPV, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

La Ozun, testarea se va face joi, 26 octombrie, între orele 11:00 și 17:00, în curtea Primăriei, iar la Comandău, caravana va ajunge vineri, 27 octombrie, femeile putând să se testeze gratuit  între orele 11:00 și 15:00.

Publicitate

Programul „Prevenție și depistare precoce a cancerului de col uterin, regiunea Centru” este derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, fiind finanțat din fonduri europene.

Potrivit organizatorilor, un astfel de test durează doar 5 minute, însă le oferă timp de 5 ani siguranță beneficiarelor că sunt sănătoase.

„Testaţi-vă la timp! Fiecare secundă contează! (…) Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Până la începutul lunii septembrie, aproape 1.800 de femei din județul Covasna, majoritatea cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani, figurau în evidențele programului Infoscreen, în urma testării gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin.

Din totalul testelor realizate la nivelul județului, peste 9% au ieșit pozitive la testarea Babeș Papanicolau, în cazul tinerelor cu vârste cuprinse între 24 și 29 de ani, iar în cazul testelor HPV realizate femeilor cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani, aproape 8% au fost pozitive.

Cancerul de col uterin este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio