Schimbări importante în Codul Rutier. Poliția poate da amenzi pe baza filmărilor în care apar șoferi agresivi
Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Rutier, inspirată de legile din Vestul Europei. Pe șoselele din România vor apărea sute de camere inteligente care să vegheze traficul non-stop, iar cei care nu respectă Codul Rutier o să primească amenzile acasă. În plus, Poliția va accepta, pentru prima dată în istorie, filmări făcute de oamenii din trafic în care apar șoferi agresivi. Agenții vor putea dea amenzi în baza videoclipurilor depuse de orice persoană. Ofițerii pun însă câteva condiții, în așa fel încât oamenii să nu se vâneze sau să se răzbune cu ajutorul Poliției.
Camere fixe pe principalele șosele din România
Poliția negociază de ani buni cu politicienii pentru introducerea unor camere care să supravegheze traficul și care să dea amenzi instant, însă parlamentarii au blocat mereu această idee. Acum însă, agenții de la rutieră i-au convins pe cei cu putere de decizie, iar Guvernul a adoptat ordonanța care revoluționează traficul din România.
Sute de camere inteligente o să apară pe principalele șosele din România. Este vorba despre autostrăzi (București-Pitești, București-Constanța, București-Ploiești), dar și despre Drumuri Naționale (DN1, DN2, DN3, DN4, DN7). Camerele o să funcționeze non-stop și o să trimită alerte în centrul de comandă atunci când un șofer încalcă legea. Mai departe, un polițist privește imaginile respective, scrie amenda și o trimite la locuința șoferului.
Abaterile pe care le vor detecta camerele inteligente:
- încălcarea limitei de viteză
- conducerea pe banda de urgență a autostrăzii
- trecerea pe culoarea roșie a semaforului
- depășirea coloanei de mașini
- trecerea ilegală a căii ferate
- conducere agresivă ( frânare bruscă, slalom printre mașini).
Premieră. Orice om va putea să depună filmări cu șoferii care încalcă legea
Pentru prima dată, polițiștii vor da amenzi în baza filmărilor primite de la pietoni sau șoferi. Până acum, legea nu permitea acest lucru. Conform noului Cod Rutier, dacă filmăm un șofer care conduce agresiv, putem să trimitem polițiștilor imaginile, iar aceștia să îi sancționeze. Ofițerii iau în calcul ca unii oameni să folosească această lege ca să se răzbune pe alți șoferi, așa că în Codul Rutier apar și câteva condiții:
- Când depui filmarea, semnezi pe proprie răspundere că imaginile sunt autentice. În caz contrar, ești sancționat
- Ai voie să depui împotriva aceluiași șofer o singură plângere la fiecare 24 de ore și maximum 3 plângeri la fiecare 15 zile
- Ai voie să depui din aceeași intersecție 3 plângeri la fiecare 24 de ore și maximum 7 plângeri la fiecare 15 zile.
Noul Cod Rutier urmează să apară în Monitorul Oficial. Acolo o să fie trecută și data la care intră în vigoare. Surse din Poliție estimează că primele camere o să apară pe șosele la jumătatea anului viitor.