Șase şcoli din judeţul Covasna iau parte la programul de prevenire a violenței și infracțiunilor în mediul școlar
Șase unități de învățământ din județul Covasna vor primi finanțare din partea Ministerului Educației pentru crearea unui mediu sigur şi propice învățării, în cadrul proiectului „Împreună prindem curaj”. Conform metodologiei, fiecare proiect şcolar poate primi finanţare în valoare de maximum 4.000 de lei, iar bugetul total al programului este alocat de Minister, prin Mecanismul Național de Susţinere a Prevenirii Criminalității, gestionat de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. La nivelul județului Covasna, suma alocată pentru finanțarea celor 6 proiecte eligibile se ridică la 21.000 lei.
La Sfântu Gheorghe, vor primi o finanțare în valoare de câte 4.000 de lei Școala Gimnazială „Nicolae Colan”, pentru implementarea proiectului „Cu mine se poate vorbi” și Liceul de Arte „Plugor Sándor” pentru proiectul „Toleranța, calea către acceptare”, în vreme ce Liceul „Puskás Tivadar” va primi o finanțare parțială, de 1.000 de lei, pentru proiectul „Spune NU agresiunii!”.
Tot câte 4.000 de lei vor primi și Școala Gimnazială „Turoczi Mózes” și Colegiul Național „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc, pentru proiectele „Armonie în școală – siguranță în viață”, respectiv „Gestionarea restaurativă a conflictelor în privința combaterii violenței”, dar și Școala Gimnazială „Apor István” din Sânzieni, pentru proiectul „Cooperarea – cheia școlii fără violență / „Pacea începe cu tine”.
„Una dintre condiţiile esenţiale pentru o învăţare eficientă este asigurarea unui climat sigur şi confortabil. Atât adulții, cât și copiii au nevoie de un mediu lipsit de amenințări pentru a putea învăţa. Dorim ca proiectele școlare dezvoltate în cadrul programului Împreună prindem curaj să devină punctul de plecare al unei adevărate campanii naţionale de prevenire a violenţei în mediul școlar, crescând anual pentru a implica fiecare actor din cadrul școlii în crearea şi menţinerea unei atmosfere propice învăţării”, se arată într-o adresă transmisă de secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, inspectoratelor școlare din țară.
Programul național de prevenire a violenței și infracțiunilor în mediul școlar se va desfășura până în august 2024. Implementarea și coordonarea la nivel judeţean revine Inspectoratului Școlar și Centrului de Resurse şi Asistenţă Educațională.
(Ioana Ardeleanu)