Ştiri locale

Şase localităţi din judeţul Covasna nu au medic de familie!

În județul Covasna, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică (DSP), asistenţa medicală primară este asigurată de 98 medici de familie titulari, dintre care 55 în mediu urban și 43 în mediu rural.

În câțiva ani aproximativ jumătate dintre doctorii care oferă servicii de medicină primară locuitorilor vor ieși la pensie. Mai mult, sunt comune în care nu există niciun medic de familie, bolnavii neavând unde să meargă la consultații, motiv pentru care sunt nevoiți să străbată zeci de kilometri pentru a-și verifica starea de sănătate sau pentru a primi o banală rețetă.

Publicitate

În localitățile Dalnic, Malnaș, Micfalău, Moacșa, Poian și Valea Mare în prezent nu există medic de familie, și potrivit DSP Covasna, în anii următori întreg judeţul se va confrunta cu această problemă.

„În anii următori judeţul se va confrunta cu o problemă gravă şi anume lipsa medicilor de familie. Aceasta datorită faptului că vârsta medie a medicilor de familie este mare. Din 98 medici de familie, 52 au împlinit sau vor avea în anul 2018 vârsta de 60 de ani sau peste. Dintre aceştia, 19 medici au deja sau vor avea în acest an vârsta peste 65 de ani. Menţinerea lor în activitate se avizează anual de către o comisie comună a Direcţiei de Sănătate Publică Covasna, a Casei de Asigurări de Sănătate Covasna şi a Colegiului Medicilor filiala Covasna, în baza Legii 113/2016”, transmit reprezentanții DSP Covasna.

Printre localitățile care se vor confrunta în viitoarul apropiat cu o lipsă acută a medicilor de familie se numără municipiul reședință de județ Sfântu Gheorghe, dar și restul oraşelor – Baraolt, Covasna, Întorsura Buzăului și Târgu Secuiesc. De asemenea, comunele Aita Mare, Băţanii Mari, Belin, Bixad, Boroşneu Mare, Brăduţ, Breţcu, Catalina, Cernat, Ghelinţa, Micfalău, Moacşa, Ozun, Sânzieni, Sita Buzăului, Turia, Vârghiş şi Zăbala figurează pe lista localităților în care în perioada următoare va fi nevoie de înlocuirea medicilor de familie care se pensionează.

„În prezent în judeţ funcționează un singur Centru de permanenţă în zona Baraolt, şi ar fi necesar cel puţin încă un centru în Sfântu Gheorghe, în cazul în care se poate asigura numărul necesar de 5-7 medici de familie, pentru a încerca să reducem numărul persoanelor care se adresează la UPU din cadrul Spitalului Judeţean. Activitatea desfăşurată în centrul de permanenţă este finanțată de către CAS Covasna, prin contract separat. De asemenea, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Covasna are scoase la concurs două posturi pentru medici de familie. Se asigură participarea la cursurile de perfecţionare necesare precum şi locuinţă de serviciu”, mai transmit reprezentanții DSP Covasna.

Cei interesaţi de o carieră medicală în judeţul Covasna se pot adresa Direcţiei de Sănătate Publică la adresele de e-mail: dsp@dspcovasna.ro, director@dspcovasna.ro, sau la numerele de telefon: 0267-351398, 0745-024480.

Publicitate
banner we radio