Ştiri locale

Șase intervenții ale jandarmilor covăsneni pentru alungarea urșilor în ultima săptămână

Jandarmii covăsneni au fost solicitați să intervină de șase ori în ultima săptămână pentru alungarea urșilor ajunși în apropierea zonelor locuite din județ, în căutare de hrană. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Covasna, slt. Chirvase Cristina, a transmis că apelurile primite prin intermediul numărului de urgență 112 semnalau prezența animalelor sălbatice în zona localităților Barcani, Băcel, Chiuruș, Hătuica, Zăbala și Zoltan.

„În ultima săptămână am avut 6 intervenții în urma apelurilor prin intermediul S.N.U.A.U. 112, care semnalau prezența urșilor în apropierea zonelor locuite, la Zăbala, Hătuica, Zoltan, Băcel, Chiuruș și Barcani”, a transmis purtătorul de cuvânt al IJJ Covasna.

Publicitate

În luna mai, un bărbat în vârstă de 60 de ani din satul Crasna, Sita Buzăului, a fost atacat de un urs, victima fiind transportată în stare gravă la un spital din Capitală, cu plăgi la nivelul capului, pieptului și membrelor.

La vremea respectivă, prefectul județului, Ráduly István, a precizat că Jandarmeria transmite zilnic Instituției Prefectului cel puțin două înștiințări privind prezența animalelor sălbatice în localitățile covăsnene, în ultimii doi ani fiind raportate peste 600 de atacuri, majoritatea soldate cu uciderea animalelor domestice și distrugerea culturilor agricole.

La finalul lunii trecute, conducerea Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna declara că populația de urși din județ a crescut exponențial în ultimii ani și, conform datelor celui mai recent recensământ, în pădurile din județ există 2.083 de exemplare.

Potrivit unui raport al instituției, din 2011 și până la mijlocul acestui an au fost recoltate 241 de exemplare de urs din județul Covasna. Numai pe parcursul anului trecut, APM Covasna a realizat 294 de procese verbale de constatare și evaluare a pagubelor provocate de animalele sălbatice, în urma solicitărilor primite din partea primăriilor. În majoritatea cazurilor (273) pagubele au fost produse de urși, restul fiind produse de alte animale sălbatice (5 mistreți, 5 cerbi, 8 cazuri lupi, 3 cazuri la castori).

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio