Ştiri locale

Şapte stupi de albine distruşi de urs la Bixad

Ursul a făcut prăpăd duminică noapte în localitatea covăsneană Bixad. Nu mai puţin de 7 stupi de albine au fost distruşi în totalitate, iar primarul localităţii, Bács Márton-Csaba, spune că animalele sălbatice îi ţin pe localnici în teroare şi stres, făcându-şi zilnic apariţia în gospodării.
Acesta spune că de peste 3 decenii nu au existat cazuri în care urşii să atace locuitorii, ultimul fiind cel al unui copil de 16 ani care a fost desfigurat, dar care din fericire a scăpat cu viaţă.

Cu toate astea, tragedia se poate repeta oricând, iar cei care ar trebui să vină cu soluţii concrete au doar promisiuni în fiecare an.

„Lângă Gara CFR Bixad existau 7 stupi de albine care au fost distruşi în totalitate. Miercuri la ora 09:00 se întruneşte Comisia de Evaluare a Pagubelor şi om vedea ce se va stabili. Anul acesta am avut omorâtă o vacă, sus la stână, dar urşii îşi fac zilnic apariţia pe lângă comună, intră în grădinile oamenilor, umblă pe la Gara CFR. Lumea e sub stresul ursului şi din păcate responsabilii nu mişcă nici un deget (…) Soluţia e în mâna Guvernului şi a Ministerului Mediului, dar după cum vedeţi şi ştiţi nu prea se implică, doar cu relocare, şi nu ştiu, dar viaţa oamenilor este pusă în pericol”, ne-a spus  Bács Márton-Csaba.

În ceea ce priveşte pagubele, deşi însemnate, acestea nu au fost mereu declarate de localnici, de cele mai multe ori fiind vorba despre culturi agricole distruse.

„Ca valoare, ceea ce am trecut în procesul verbal de constatare în cazul bovinei respective care a fost omorâtă, paguba se ridică la 2.500 lei. Nu ştiu ce va urma miercuri dimineaţă în cazul stupilor (…) Au fost pagube, mai multe ca număr, care nu au fost declarate la noi, în culturile agricole, porumb, în lanurile de grâu, dar fermierii nu au depus reclamaţii. Până în momentul de faţă, din fericire, nu am avut atacuri asupra oamenilor, dar nu aş risca să mă exprim pe viitor pentru că e jale, nu se poate! Acum 33 de ani, pe 16 iulie, un băieţel care la vremea respectivă avea 16 ani a fost desfigurat de un urs, sus pe munte. Din fericire trăieşte, dar duce urmele acelui atac până când va trăi”, ne-a mai spus primarul.

Săptămâna trecută, Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un program prin care vrea să subvenționeze cumpărarea de garduri electrice pentru gospodăriile atacate de urși.

Astfel, potrivit proiectului, populația ar putea primi până la 2.000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice în jurul zonelor obiectivelor pe care vor să le protejeze.

O mie de astfel de garduri ar urma să fie livrate anul acesta, în cele 26 de judeţe afectate, printre care şi Covasna.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio