Şapte şcoli din judeţul Covasna încep noul an şcolar fără autorizaţii sanitare
Şapte unităţi de învăţământ din judeţul Covasna, aflate în mediul rural, nu vor avea autorizaţii sanitare de funcţionare în noul an şcolar.
Inspectorul şcolar general Kiss Imre a declarat că acestea se află în localităţile Belin, Micloşoara, Racoşul de Sus şi Oituz şi nu vor fi autorizate fie pentru că nu au apă potabilă, fie pentru că nu au toalete corespunzătoare.
„La Belin, grădiniţa funcţionează acum într-o clădire care a fost retrocedată, dar în curând se va finaliza construcţia noii grădiniţe, iar într-o lună, două se vor muta. La Oituz se lucrează pentru introducerea toaletei şi apei potabile în clădire şi aici se va rezolva problema până la sfârşitul anului, iar la Micloşoara se investesc bani în clădirea şcolii primare unde va fi mutată şi grădiniţa. La Racoşul de Sus există şi toaleta şi apă în incintă, dar apa nu este potabilă, iar din acest motiv unitatea de învăţământ nu a fost autorizată, copiii trebuie să aducă apă de băut de acasă. Dar şi aici există un proiect ca pe viitor clădirea să fie racordată la reţeaua centralizată de alimentare cu apă potabilă. (…) Consider că stăm bine la acest capitol, doar 2,25% din totalul unităţilor de învăţământ, în care învaţă 0,5% dintre elevii din judeţ, nu sunt autorizate sanitar”, a declarat Kiss Imre.
Şeful Inspectoratului a mai amintit că 62 dintre cele 396 de clădiri în care funcţionează unităţi şcolare nu au autorizaţie din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, însă au demarat procedurile în vederea autorizării.
În acest an şcolar, aproape 2.100 de copii din judeţul Covasna, care intră în clasa pregătitoare, vor primi gratuit ghiozdane prin programul „Primul ghiozdan”, iniţiat în urmă cu cinci ani de către Consiliul Judeţean.
Ghiozdanele sunt echipate cu câteva rechizite şcolare, printre care un penar cu creioane colorate, caiete şi o cutie pentru sandwich şi vor fi distribuite elevilor luni, în prima zi de şcoală.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat că preţul fiecărui pachet este de 58 de lei, iar anul acesta pentru programul „Primul ghiozdan” s-au alocat peste 121.000 de lei din bugetul instituţiei.
În anul şcolar 2017-2018, în judeţul Covasna sunt înscrişi aproximativ 33.200 de elevi şi preşcolari.