Ştiri locale

Şapte elevi covăsneni, absenți la prima probă scrisă de la Bac

Proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat a decurs fără probleme în județul Covasna, nefiind candidați eliminați pentru tentative de fraudă, potrivit conducerii Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna.

Din totalul celor 1.076 absolvenți înscriși, 1.031 au fost prezenți, luni, la prima probă scrisă a examenului, iar 7 candidați au fost absenți. Inspectorul școlar general Kiss Imre a explicat că alți 38 de candidați provin din promoții anterioare și aveau deja note la această probă.

Publicitate

„Totalul candidaților înscriși la această sesiune este de 1.076, dar la fiecare probă acest număr diferă pentru că sunt mulți cu note echivalate din sesiunile anterioare. 38 de candidați au avut deja note la Limba română, participă la examen a doua sau a treia oară. În total, la proba scrisă la Limba română au fost înscriși 1.038, plus cei 38 care sunt echivalați, și așa rezultă un total de 1.076 de candidați. În fiecare zi de examen numărul candidaților diferă, pentru că unii au note echivalate deja. În țară au fost mulți eliminați dar la noi nu am avut candidați eliminați, chiar a fost în ordine examenul”, ne-a spus inspectorul școlar general Kiss Imre.

Subiectele și baremul de corectare au fost publicate pe site-ul subiecte.edu.ro și pe edupedu.ro (AICI). Candidații au avut de rezolvat varianta 6 a examenului național de Bacalaureat, subiectele fiind adaptate, cu cerințe diferite pentru profilurile teoretice/vocaționale față de cele umaniste.

La profilul real, absolvenții au primit un text la prima vedere din „Doamna Elena Cuza” de Nicolae Iorga. La subiectul I.B. candidații au avut de scris un text de minimum 150 cuvinte în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală, etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul „Doamna Elena Cuza”, cât și la experiența personală sau culturală.

Al doilea subiect a fost o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu – „Întunecare”, iar la al treilea subiect, absolvenții de liceu au avut de realizat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate.

La fel ca în cazul elevilor de la profilul real, cei de la profilul umanist au primit un fragment din „Doamna Elena Cuza” și argumentarea perspectivei narative a unui fragment din opera „Întunecare” a lui Cezar Petrescu, diferența fiind al treilea subiect, unde cerința a fost ca aceștia să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată.

Examenul continuă marți cu proba obligatorie a profilului (Matematică / Istorie), urmată miercuri de proba la alegere a profilului și specializării (Geografie, Logică, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie, Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică), și de cea la Limba maternă, care va avea loc joi.

Primele rezultate vor fi afișate în data de 27 iunie, până la ora 12:00, iar elevii nemulțumiți vor putea depune eventualele contestații în aceeași zi, până la ora 18:00. Rezultatele finale vor fi afișate în data de 1 iulie.

Candidații care au susţinut probele de evaluare a competenţelor, toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu nota 5 la fiecare dintre acestea, rezultând minimum media 6 la probele scrise sunt declarați „Admis”.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio