Ştiri locale

Săptămâna Prevenirii Criminalității: despre siguranța online şi prevenirea victimizării minorilor

Preocuparea polițiștilor pentru bunăstarea comunității evidențiată prin activități informative și preventive la Sfântu Gheorghe.

În ziua de luni, 20 mai 2024, polițiștii de prevenire, siguranță școlară și polițiști rutieri, alături de reprezentanți ai I.J.J. Covasna – Compartimentul de Prevenire și Combatere a Faptelor Antisociale, Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Brașov și Agenției Naționale Antidrog – C.R.P.E.C.A. Brașov, au desfășurat activități de informare cu caracter preventiv la centrul comercial Sepsi Value Centre, din municipiul Sfântu Gheorghe.

Acțiunile, organizate cu ocazia Săptămânii Prevenirii Criminalității, au vizat două aspecte esențiale: informarea cu privire la riscurile consumului de droguri și substanțe interzise, oferind recomandări despre cum pot fi acestea evitate, și creșterea gradului de conștientizare privind vulnerabilitatea minorilor în fața pericolelor actuale. Activitățile au subliniat importanța educației și prevenției pentru protejarea copiilor și adolescenților împotriva victimizării și expunerii la substanțe periculoase.

Evenimentul a atras un număr semnificativ de participanți, fiind adresat atât copiilor cât și adulților. Peste 150 de persoane au beneficiat de recomandări valoroase menite să crească gradul de conștientizare cu privire la pericolele care ne înconjoară, modalități de prevenire a acestora, precum și promovarea unei culturi a siguranței.

Participanților le-au fost distribuite materiale informativ-preventive, iar polițiștii și partenerii lor au subliniat importanța colaborării între autorități și comunitate pentru asigurarea unui mediu sigur și protejat pentru toți cetățenii.

Aceste activități reflectă angajamentul și diligența polițiștilor și partenerilor lor în promovarea bunăstării comunității, evidențiind eforturile constante de a educa și proteja cetățenii împotriva pericolelor contemporane. Prin astfel de inițiative, autoritățile își propun să construiască o societate mai sigură și mai informată, unde fiecare individ, fie el adult sau copil, să se simtă protejat și sprijinit.

Despre siguranța online

În cea de-a doua zi a Săptămânii Prevenirii Criminalități, marți  21 mai, polițiștii de prevenire și siguranță școlară, alături de polițiști de investigații criminale  din cadrul Compartimentului de Combatere a Criminalității Informatice, au desfășurat activități pentru protejarea și educarea comunității împotriva pericolelor din mediul online, avand în vederea complexitatea și permanentele provocări din acest domeniu.

Astfel, la Școala Gimnazială „Ady Endre” din municipiul Sfântu Gheorghe, elevilor și cadrelor didactice le-au fost oferite recomandări importante privind evitarea capcanelor internetului, a recunoașterii vulnerabilităților asociate socializării online, precum și a pericolelor ce se pot ascunde în spatele accesării sau postării de conținut nepotrivit în mediul virtual. Participanți la activități au fost încurajați să fie vigilenți și să solicite ajutorul atunci când se confruntă cu situații riscante.

Ulterior, polițiștii au continuat eforturile de informare și prevenire la o instituție financiar-bancară din municipiul Sfântu Gheorghe. Activitatea a fost axată pe conștientizarea riscurilor legate de investițiile online și fraudele informatice, având ca scop protejarea adulților împotriva escrocheriilor digitale. Au fost distribuite și materiale informative care oferă sfaturi practice pentru evitarea pierderilor financiare și protejarea datelor personale.

Aceste inițiative demonstrează dedicarea polițiștilor de a crea o comunitate mai sigură și mai bine informată. Prin educație și prevenție, polițiștii își propun să sprijine atât copiii cât și adulții în fața provocărilor moderne, asigurându-se că toți membrii comunității sunt protejați și conștienți de riscurile la care pot fi expuși.

(Biroul de Presă al IPJ Covasna)

Publicitate
banner we radio