Ştiri locale

Sanitas Covasna va înainta Ministerului Sănătăţii o propunere de reorganizare a medicinei şcolare

Preşedintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat că va înainta Ministerului Sănătăţii o propunere de reorganizare a medicinei şcolare, în scopul eficientizării activităţii acesteia şi îmbunătăţirii statutului personalului din acest domeniu.

Neagovici a precizat că, în opinia sa, medicina şcolară ar trebui să primească atribuţii suplimentare.

Publicitate

„Medicina şcolară a fost descentralizată şi aruncată pe la tot felul de instituţii subordonate autorităţilor locale sau direct consiliilor locale. Dacă o lăsăm aşa, va dispărea, pentru că lumea nu va mai fi tentată, cel puţin la nivelul medicilor, să urmeze o asemenea specializare. Eu aş propune plasarea medicinei şcolare în subordinea Direcţiilor Judeţene de Sănătate Publică şi modificarea legii şi crearea de atribuţii suplimentare pentru aceşti medici şi asistenţi din reţeaua medicinii şcolare, în sensul în care să li se predea lor şi vaccinarea la şcoală, prevenţia, educaţia sanitară. Practic, ar trebui să aibă un sediu central, nu locuri de muncă nu ştiu pe la ce şcoli, grupuri şcolare sau nu ştiu ce centre financiare, ar trebui să aibă locul de muncă în oraş, pe modelul Inspecţiei sanitare, să se deplaseze în echipe în fiecare unitate, pe baza unor grafice, să facă evaluare, să facă educaţie la orele de dirigenţie şi campanie de vaccinare, pentru că şi aşa se plânge medicina de familie că este foarte aglomerată. Am discutat subiectul în Comisia Judeţeană de Dialog Social ca iniţiativă şi o voi înainta Ministerului Sănătăţii”, a declarat Vasile Neagovici.

Acesta a mai spus că la nivel naţional sunt câteva mii de angajaţi în domeniul medicinii şcolare, finanţaţi de Ministerul Sănătăţii prin intermediul autorităţilor locale de care aparţin.

„Eu am discutat, am avut nişte întâlniri cu colegii din Covasna şi din Sfântu Gheorghe din medicină şcolară şi ei îşi doresc să li se întărească rolurile şi consider că este necesar acest lucru”, a mai spus liderul sindical.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio