Ştiri locale

Sanitas Covasna: Angajaţii spitalelor cer acordarea tichetelor de vacanţă

Angajaţii spitalelor din judeţul Covasna sunt nemulţumiţi pentru că, spre deosebire de alţi colegi din ţară, nu au primit nici în acest an tichete de vacanţă, afirmă liderul sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

Acesta a declarat, miercuri, că negocierile purtate în ultimele luni cu managerii spitalelor, precum şi cu conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate nu au dus la niciun rezultat, prin urmare va face demersuri pentru convocarea Comisiei de Dialog Social de pe lângă Prefectura Covasna.

Publicitate

Neagovici a afirmat, printre altele, că sistemul sanitar covăsnean este subfinanţat, dovadă şi faptul că spitalele au acumulat datorii către furnizori şi nu au putut acorda tichetele de vacanţă.

“După cum arată finanţarea, nu văd bine situaţia mai ales din octombrie, noiembrie, decembrie, când va trebui să plătim şi gaz, trebuie să plătim mai multă energie electrică (…) Dacă se va continua în acest sistem de finanţare, prin luna octombrie, noiembrie o să fim în situaţia să spunem pacientului, ca acum opt-nouă ani de zile, ‘      du-te până la farmacia din colţ şi ia, te rog frumos, aţă de sutură, tifon şi aşa mai departe’ (…) Eu spun că finanţarea e precară. Voi cere convocarea Comisiei de dialog social şi voi transmite şi un memoriu către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru că nu mai înţeleg nimic (…) Avem o ordonanţă care stipulează clar că în cursul anului toţi bugetarii beneficiază de vouchere de vacanţă (…) Noi nu cerem Casei de Asigurări bani pentru vouchere, ci spunem că trebuie asigurată finanţare pentru ca spitalul să îşi permită să dea toate drepturile stabilite de lege, nimic mai mult (…) Eu spun foarte clar că nu managerii spitalului din judeţ sunt vinovaţi de această situaţie, în condiţiile în care spitalele au rămas cu acelaşi buget din anul 2017, ba chiar mai mic cu 1%”, a declarat Vasile Neagovici.

Liderul Sanitas a mai spus că “nu dă vina” nici pe Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, ci pe Casa Naţională, care împarte banii, menţionând că sistemul sanitar din judeţ ar avea nevoie de o sumă cu 20% mai mare decât cea pe care o primeşte în prezent.

Neagovici a precizat că va apela la instanţă pentru acordarea drepturilor cuvenite salariaţilor şi nu exclude nici varianta organizării unui protest în faţa sediului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din Bucureşti.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio