Ştiri locale

Sancţiuni mai mari pentru arderea sau depozitarea ilegală a deșeurilor și incendierea vegetației. Șeful Gărzii de Mediu Covasna: „Stăm mult mai bine față de alte județe”

Guvernul a aprobat săptămâna trecută, printr-o ordonanță de urgență, înăsprirea pedepselor față de persoanele care incendiază sau îngroapă deșeuri, astfel de fapte putând fi sancționate chiar și cu închisoare de la 3 la 5 ani. În plus, Executivul a majorat și amenzile pentru arderea miriștilor, arătând că astfel de acțiuni afectează grav mediul înconjurător.

Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea, afirmă că județul Covasna „stă mult mai bine în comparație cu alte județe din țară”, atât în ceea ce privește depozitele ilegale de deșeuri, cât și în cazul incendiilor, nefiind înregistrate pierderi de vieți omenești în urma unor astfel de acțiuni.

Publicitate

„Hoțul neprins, negustor cinstit…”

Acesta a explicat că deocamdată nu au fost înregistrate cazuri în care, în urma abandonării sau incendierii deșeurilor sau a vegetației uscate, să fie întocmite dosare penale în baza noilor prevederi legale. Cu toate acestea, comisarul-șef admite că este destul de dificil ca astfel de fapte să fie probate, iar autorii să fie prinși în fapt.

„Va fi vorba despre dosar penal, ne vom uita și noi pe lege, și va decide ulterior procurorul dacă este vorba despre caz un penal sau dacă se va transforma în amendă. Plângerea se face către Procuratură, către procuror, iar ei decid mai departe încadrarea. Deocamdată noi nu am avut cazuri în județ, și nici nu cred că vom avea aici, poate unul sau două cazuri. Am avut, într-adevăr, cazuri de ardere de vegetație, dar e foarte greu să prinzi făptașul, știți cum se zice: hoțul neprins, negustor cinstit… Dă foc și fuge, sau proprietarul care dă foc anunță la 112 ca să nu își piardă subvenția pe teren, și până ajung pompierii arde cam tot ce a vrut el să ardă. Cei de la ISU, conform protocolului, i-au anunțat pe cei de la APIA, dar nu a fost nicio persoană prinsă asupra faptului, din păcate. Oricum, stăm mult mai bine în comparație cu celelalte județe din țară, nu au fost pierderi de vieți omenești, și chiar și la deșeurile aruncate stăm mult mai bine, în comparație cu multe județe. Asta se vede și din cifre, nici depozitările de deșeuri necontrolate nu sunt foarte mari la noi, din fericire, și sper să se mențină tot așa”, a explicat comisarul-șef.

Decizia cea mai importantă pe care Ministerul Mediului a luat-o în cursul săptămânii trecute este incriminarea faptelor de incendiere şi de îngropare a deșeurilor, ministrul Tánczos Barna subliniind că practici precum incendierea şi îngroparea deșeurilor afectează întreaga populație,  aerul şi, totodată, afectează aproape ireversibil apele subterane.

În cazul abandonării deșeurilor, amenda contravențională pentru persoanele fizice pornește de la 10.000 de lei și poate ajunge până la 20.000 de lei, iar pentru persoanele juridice, de la 50.000 de lei până la 70.000 de lei.

Amenzile pentru arderea miriștilor pentru persoanele fizice pornesc de la 7.000 de lei şi pot ajunge până la 15.000 de lei, în timp ce pentru persoane juridice sunt cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio