Ştiri locale

Sâmbătă e „Noaptea stelelor căzătoare” la Câmpul Benedek

Luna aceasta, pe cerul României va putea fi admirat unul dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice ale anului. Ploaia de meteori „Perseidele”, asociată cometei Swift-Tuttle, poate fi observată de la începutul lunii iulie și până spre jumătatea lunii august, iar în acest an va atinge apogeul în noaptea de 12 spre 13 august, când vor putea fi observați circa 70 – 100 de meteori pe oră.

Reprezentanții Observatorului Vega transmit că evenimentul va fi cu atât mai spectaculos, cu cât Luna va fi plină în procent de doar 10%, făcând meteorii mai vizibili pe cerul nopţii.

Persoanele care vor să vadă fenomenul în aer liber vor putea participa şi în acest an la „Noaptea stelelor căzătoare”, care va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, începând cu ora 21:00, la Câmpul Benedek (spre Vâlcele).

Pe pagina de Facebook a evenimentului, reprezentanții Observatorului Vega au transmis o serie de reguli „de bun-simț” pe care participanții trebuie să le respecte (AICI).

Printre altele, aceștia sunt rugaţi să nu urce cu maşinile până la Observator, ci să le lase în parcarea amenajată la intrarea în Câmpului Benedek. De asemenea, organizatorii atrag atenţia că ochiul uman are nevoie de circa 40 de minute pentru a se adapta la întuneric, astfel încât fenomenul să fie cât mai vizibil, iar orice lumină artificială (far de automobil, telefon mobil, lanternă, etc) va strica experiența.

„Parcarea se face jos, înainte de intrare. NIMENI nu vine sus la observator cu mașina! Pentru a vedea meteorii mai slab luminoși, ochii trebuie să se adapteze la întuneric. Adaptarea se face în circa 40 de minute, și o distrugem instant cu un far de la automobil. Respectați-i pe ceilalți participanți și nu le distrugeți experiența! Nu sunt excepții! Mașinile rămân jos! (…) Eliminați orice sursă de lumină albă. Nu vă putem interzice utilizarea telefonului mobil, însă este strict interzisă utilizarea lanternelor de pe telefoanele mobile. Setați luminozitatea de bază a telefonului pe 0 înainte de începerea evenimentului, iar dacă utilizarea telefonului nu poate fi exclusă, atunci folosiți-l în așa fel încât să nu îi deranjați pe ceilalți participanți (îndepărtați-vă câțiva metri de locul evenimentului). Dacă este absolut necesară utilizarea lanternei de pe telefon (a căzut ceva și nu găsiți după 10 minute de căutare în întuneric), anunțați-i pe ceilalți participanți să se poată proteja. Dacă aduceți echipamente pentru observații / fotografiere, instalați-le în locul desemnat de organizatori. În cazul în care echipamentul are lumină semnificativă, acesta trebuie oprit. Parcarea mașinilor trebuie făcută în așa fel încât la plecare să nu deranjați participanții cu lumina farurilor, până când ajungeți la drumul principal folosiți numai luminile pentru poziții”, se arată în regulamentul de pe pagina dedicată evenimentului.

Organizatorii mai atrag atenția că aprinderea focului este interzisă, și le recomandă participanților să nu facă gălăgie pentru a nu-i deranja pe ceilalți participanți. De asemenea, copiii trebuie supravegheați în permanență, având în vedere că multe dintre echipamentele utilizate pentru observarea fenomenului sunt conectate la curent electric.

„Dacă participați pentru prima dată la un astfel de eveniment și aveți neclarități, agresați-vă cu încredere organizatorilor. După începerea evenimentului, acordați atenție prezentatorilor, uitați-vă prin telescoapele expuse și respectați ceilalți participanți. În cazul în care doriți să fumați, cereți acordul celor din jur. Lângă echipamentele expuse fumatul este strict interzis. Deoarece Observatorul Vega este construit pe domeniu public, consumul băuturilor alcoolice la fața locului este strict interzis. De asemenea, persoanele aflate în stare de ebrietate nu au dreptul de a participa la eveniment”, mai transmit organizatorii.

Participanților li se recomandă să se îmbrace corespunzător, având în vedere că temperatura scade semnificativ pe durata nopții, și să aibă la ei mâncare și lichide.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio