Ştiri locale

Sâmbătă are loc la Sfântu Gheorghe deschiderea oficială a festivalului „EVA FilmMakers Fest”

Primul festival de film dedicat exclusiv femeilor regizor se deschide oficial sâmbătă, 4 septembrie, de la ora 17:30, în Sala Chaplin a Cinematografului Arta, unde sunt așteptați toți iubitorii de film de calitate.

„EVA FilmMakers Fest” (4-10 septembrie) este un proiect realizat de Casa de Cultură „Kónya Ádám” și Cinematograful Arta în colaborare cu Teatrul „Andrei Mureșanu”. Acesta s-a născut din dorința de a restabili echilibrul între talentul masculin și cel feminin în arta cinematografică, unde există o tendință generală de a asocia femeile mai degrabă cu actoria decât cu regia. Fiind un eveniment dedicat în exclusivitate doamnelor care practică meseria de regizor, toate peliculele incluse în programul său sunt semnate numai de femei, între care trei din România și patru din Ungaria.

Publicitate

Cele șapte participante la „EVA FilmMakers Fest” sunt Kocsis Ágnes, Dana Bunescu, Szilágyi Zsófia, Andra Tarara, Felméri  Cecília, Carmen Lidia Vidu și Horvát Lili. În fiecare zi din festival, publicul va putea urmări la Sfântu Gheorghe, atât în sala de cinema, cât și în aer liber, în Parcul56, cele mai apreciate filme ale acestor cineaste – câte o zi dedicată câte unei regizoare.

„EVA FilmMakers Fest” se extinde totodată și către alte cinci localități, dezavantajate de lipsa unui cinematograf, respectiv în Tg. Secuiesc, Baraolt, Sita Buzăului, Covasna și Întorsura Buzăului, unde vor avea loc proiecții în spații neconvenționale care permit tehnic difuzarea de filme în condiții decente.

În programul festivalului, sunt incluse totodată și master-class-uri susținute de fiecare dintre participante, și proiecții ale altor două regizoare, cărora programul de anul acesta nu le-a permis să participe la festival, respectiv Chiara Malta (cu filmul „Femei obișnuite”), Ivana Mladenovici (cu filmul „Ivana cea groaznică”) și Ana Lungu (cu filmele „Un prinț și jumătate” și „Autoportretul unei fete cuminți”).

Programul detaliat al „EVA FilmMakers Fest” este disponibil pe pagina de Facebook a evenimentului, EVA-Filmmakers-Fest.

„EVA FilmMakers Fest”  se încheie vineri, 10 septembrie, cu un concert de muzică de film susținut de  Orchestra de Cameră Ciuc (Csíki Kamarazenekar). Tot în ultima zi, este programat un master-class special „In memoriam Fam Erika”.

La Sfântu Gheorghe, accesul se va face pe bază de bilete cu tarif redus. Intrarea la filmele proiectate în cele cinci localități incluse în proiect va fi gratuită, în limita locurilor disponibile. După difuzarea peliculelor publicul va putea rămâne în sală pentru discuții libere cu regizoarele invitate pe marginea filmului respectiv și nu numai.

Proiectul „EVA FilmMakers Fest” este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Cu prietenie,

Echipa de organizare

Cinema Arta &TAM

Publicitate
banner we radio