Ştiri locale

Şacalii au omorât peste 40 de oi în această primăvară în judeţul Covasna

Peste 40 de oi au fost omorâte în această primăvară de către şacali în zona Băţanii Mari, provocând pagube estimate la circa 17.600 lei, a declarat directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu.

„Şacalii au urcat din Delta Dunării după mâncare şi au apărut şi în zona noastră. Este o specie protejată, între lup şi câine, ca să zic aşa. (…) Umblă în haită mică de 3-4 şi se apropie de comunităţile umane atunci când le e foame. (…) Pagubele au început să apară din luna mai, de când s-a ieşit la păşunat cu animalele domestice. (…) Avem două cazuri semnalate, cu un total de 44 de ovine”, a declarat Gheorghe Neagu.

Publicitate

El a mai spus că şi alte animale sălbatice, precum urşii, lupii şi mistreţii, au provocat pagube localnicilor în această primăvară, valoarea totală fiind de aproximativ 143.000 de lei.

„Numai pagubele provocate de urşi se ridică la 56.000 de lei. Avem pagube 11 stupi de albine, 62 de ovine, 6 bovine, 2 caprine, un porc şi un cal. (…) La lup avem un singur caz, a omorât o ovină. (…) Mistreţii au făcut pagube în culturile agricole, din ceea s-a raportat de primării până la ora actuală avem distrusă o suprafaţă de 27,58 de hectare de porumb şi cartofi. Aici vorbim în total de opt cazuri, cu o valoare totală a pagubelor de 68.950 de lei. Pagubele sunt mult mai mari, dar mulţi nu le mai raportează pentru că la speciile neprotejate, cum este mistreţul, nu se acordă despăgubiri de către Ministerul Mediului”, a mai spus Gheorghe Neagu.

Potrivit datelor prezentate de APM Covasna, anul trecut, în judeţ s-au înregistrat 69 de atacuri ale urşilor, care au omorât 29 de bovine, 94 de ovine, 7 caprine, un porc şi un cal şi au distrus 11 stupi de albine, precum şi opt atacuri ale lupilor, care au omorât 73 de oi şi o capră.

Pagube au provocat şi castorii, o altă specie protejată, care anul trecut au distrus o plantaţie de pomi fructiferi în localitatea Dobârlău.

Castorii, care au făcut subiectul unui program de repopulare, s-au înmulţit foarte mult şi dau bătaie de cap autorităţilor locale, întrucât construiesc baraje pe cursurile de apă şi creează breşe în digurile de apărare contra inundaţiilor.

Conducerea APM Covasna susţine că singura soluţie de a reduce pagubele provocate de castori este de a fi relocaţi în alte zone, însă acest lucru nu se poate decât cu acordul Ministerului Mediului.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio