Ştiri locale

S-au ocupat toate cele 1.200 de locuri la Centrul de vaccinare anti-Covid19 din Sfântu Gheorghe

Toate cele 1.200 de locuri disponibile la Sfântu Gheorghe pentru vaccinarea anti-Covid-19 în această fază a etapei a II-a a campaniei naţionale au fost epuizate în primele zile de la deschiderea programărilor, pe 15 ianuarie. Este vorba despre programări pentru perioada 18 ianuarie – 7 februarie, toate fiind ocupate deja. Din 8 februarie va începe a doua vaccinare pentru persoanele imunizate în aceste zile.

După ce luni a început vaccinarea şi în judeţul Covasna, pentru etapa a II-a, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna a precizat că procesul de imunizare decurge bine şi, cel mai probabil, stocurile de vaccin anti-Covid-19 vor fi refăcute din două în două zile.

Publicitate

În această etapă se pot înscrie persoanele cu vârste de peste 65 de ani, cele cu boli cronice şi angajaţii din domeniile esenţiale.

„Prima zi de vaccinare merge bine, deci am adus dimineaţă dozele de vaccin, s-a distribuit în tot judeţul atât cât era stabilit că primim, iar lumea se vaccinează. Vom primi doze şi în perioada următoare, poate că nu o să mergem chiar zilnic la Braşov după ele, ci probabil din două în două zile, dar pentru aceste 3 linii (Sfântu Gheorghe, Covasna, Târgu Secuiesc) şi ce mai este de vaccinat se va asigura vaccin. Am văzut şi eu că la Sfântu Gheorghe s-a ocupat tot, la Covasna mai puţin. Interesul în zona asta a oraşului Sfântu Gheorghe este mai mare, probabil oamenii sunt mai receptivi”, ne-a declarat directorul DSP Covasna, Ágoston László.

Nu la fel de mare cerere este însă la centrele de vaccinare din localităţile Târgu Secuiesc şi Covasna unde luni după-masă mai erau disponibile aproximativ 1.000, respectiv 2.000 de locuri.

Important! E bine de ştiut că doritorii se pot vaccina la oricare centru de vaccinare de pe raza judeţului de reşedinţă.

Conducerea DSP Covasna spune că s-ar putea lua în discuţie mutarea unor centre în localităţile în care până în prezent nu au fost deschise, în cazul în care nu va exista cerere destul de mare în rândul populaţiei.

„Solicitarea de vaccin o facem în funcţie de necesar, care la rândul lui este stabilit de numărul de persoane care s-au înscris la vaccinare pe site, pe fiecare centru de vaccinare, dar nu mai mult de numărul de doze repartizate pentru judeţul nostru. Având în vedere că acum la început interesul populaţiei a fost destul de ridicat, am solicitat întreaga cantitate repartizată judeţului nostru, adică 60 de doze zilnic pe fiecare centru, 180 în total pentru fiecare zi. Acestea au fost ridicate de la Braşov azi dimineaţă şi distribuite la centrele de vaccinare, astfel că în jurul orei 9 toate vaccinurile erau distribuite la centrele nou deschise pentru faza II cât şi la centrele care continuă activitatea în faza I”, ne-a explicat Ágoston László.

„La urma urmei va trebui să găsim o soluţie, dar încă nu e discutat în mod cert cum să fie. Ar fi bine ca cei care vor, să se înscrie la vaccinare. Deocamdată nu s-a făcut o soluţie, deci este numai o idee ca în cazul în care nu mai sunt persoane interesate de vaccinare în Covasna, de exemplu, atunci să încercăm să mutăm un centru la Întorsura Buzăului, sau la Baraolt unde încă nu a fost deschis centrul. Este doar o idee deocamdată, deci nu este bătut în cuie”, a mai spus Ágoston László.

Şi Primăria Sfântu Gheorghe a anunţat luni că este pregătită pentru deschiderea altor centre de vaccinare în măsura în care acest lucru va fi solicitat de autorităţile sanitare locale sau centrale.

Deşi anunţată să înceapă luni la ora 08:00, vaccinarea propriu-zisă împotriva Covid-19 a demarat în Sfântu Gheorghe cu o întârziere de aproape 3 ore, după ce, în urma unei neînţelegeri între factorii implicaţi în acest proces, serul fiziologic necesar vaccinării nu a ajuns la timp în Centrul de pe strada Daliei nr.1.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio