S-au încheiat controalele pe linia gestionării deșeurilor municipale. Primăriile Belin și Vâlcele amendate cu câte 45.000 de lei
Garda de Mediu Covasna a finalizat controalele tematice privind gestionarea deșeurilor municipale și starea de salubritate a localităților, derulate la nivel național conform Planului anual de activități al Gărzii Naționale de Mediu.
În județul Covasna au fost verificate toate cele 45 unități administrativ teritoriale, dar și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem de management integrat al deșeurilor”, operatorii de salubritate și Consiliul Județean. Acțiunea a vizat în mod direct îndeplinirea indicatorilor de mediu pentru anul 2023.
Primăriile Belin și Vâlcele au fost amendate cu câte 45.000 de lei, după ce comisarii de mediu au descoperit mai multe locații în care erau depozitate necontrolat cantități mari de deșeuri municipale amestecate și deșeuri provenite din construcții. Ambele UAT-uri au fost somate să remedieze deficiențele.
„Un avertisment și o amendă am aplicat la Vâlcele pentru neatingerea țintei, pentru că au avut grad de colectare foarte, foarte slab comparativ cu perioada 2022-2023, iar o altă amendă am aplicat la UAT Belin. Acolo au fost cele mai grave probleme. La Belin între timp s-a realizat, dar la Vâlcele avem controlul în desfășurare, din păcate nu s-a realizat gradul de colectare. Va mai dura, din păcate, acolo e o problemă destul de mare și trebuie să răspundă noua conducere”, ne-a explicat comisarul-șef al Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea.
Potrivit acestuia, județul Covasna „stă foarte bine în comparație cu orice alt județ din țară”, când vine vorba despre poluare și gestionarea deșeurilor, lucru care se datorează, pe de-o parte, și faptului că nu există foarte multă industrie.
„Dacă e să ne comparăm cu alte județe, întotdeauna stăm mai bine pe partea de deșeuri, pe partea de poluări și așa mai departe. Majoritatea agenților economici s-au conformat la termen, în urma controalelor. Bineînțeles, s-au dat și sancțiuni, am avut multe planuri de acțiune (…) E loc și de mai bine, dar la nivel de județ stăm foarte bine în comparație cu orice județ din țară, pe orice aspect legat de partea de mediu. Nu avem foarte multă industrie, asta se vede clar, din fericire nu avem poluatori mari în județ”, a mai spus comisarul-șef.
În ceea ce privește numărul sesizărilor primite din partea cetățenilor, șeful Gărzii de Mediu Covasna spune că nu există diferențe mari de la un an la altul, dar precizează că de multe ori primăriile sunt cele mai în măsură să soluționeze unele dintre reclamații.
„Din fericire, oamenii sună, dar nu e o diferență mare de la an la an ca număr de sesizări. Unii scriu direct pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu, așa cum a fost și când am avut ultimul control la Câmpul Frumos. Am fost anunțați și telefonic, dacă ajungeam peste 3 ore poate că nu mai găseam absolut nimic acolo. E important ca cetățenii să facă sesizări pentru ce ține de noi, pentru că și primăriile trebuie să se ocupe, și inclusiv poliția locală trebuie să se implice. Primarii și viceprimarii știu, pentru că au discutat colegii mei cu ei despre problema asta, dacă să sancționeze și dânșii și, bineînțeles, dacă Primăria vede că nu poate să aplice sancțiuni, sau dacă e vorba de firme care abandonează deșeuri, pot să ne anunțe și noi mergem și vom aplica sancțiuni dacă e cazul”, ne-a mai explicat cms-șef Lucian Cândea.
De la începutul acestui an, Garda de Mediu Covasna a aplicat amenzi care depășesc 1,2 milioane de lei, în urma neregulilor constatate în timpul celor peste 690 de inspecții derulate pe raza județului.
(Ioana Ardeleanu)