Ştiri locale

S-au dublat procedurile de tromboliză la Spitalul Județean Sfântu Gheorghe. Conducerea unității medicale: „Încă avem pacienți care vin prea târziu la Urgență”

Numărul procedurilor de tromboliză realizate la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe s-a dublat în ultimele luni, însă conducerea unității medicale spune că în continuare există pacienți care ajung prea târziu la spital după ce au suferit un accident vascular cerebral și nu mai pot fi ajutați.

În luna iunie a acestui an, unitatea medicală a lansat o campanie de informare și conștientizare a populației cu privire accidentele vasculare cerebrale și măsurile pe care pacienții și aparținătorii trebuie să le ia în momentul în care observă primele simptome.

Publicitate

„În luna august am efectuat un număr de 7 trombolize, media până acum era undeva la 3-4 cazuri pe lună, în total, la Urgență. Am reușit, practic, să dublăm această cifră dar și în momentul de față sunt multe cazuri de AVC care nu se încadrează în această fereastră de timp de 4 ore, pacienții constată și vin târziu la urgență”, a explicat managerul spitalului, András-Nagy Róbert.

Recunoașterea imediată a semnelor care indică producerea unui AVC poate face diferența între supraviețuire și deces. Reacția rapidă poate îmbunătăți șansele ca pacientul să nu rămână cu dizabilități cerebrale pe termen lung, cu toate acestea, tratamentul nu este unul fără riscuri și este strict condiționat de timpul în care pacientul se prezintă la spital, putând fi administrat într-o fereastră de timp de cel mult 4 ore și jumătate de la producerea AVC-ului, dacă starea de sănătate a pacientului o permite.

În luna iunie a acestui an, Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe a fost premiat de către organizația internațională ESO Angels și Societatea Europeană de Stroke cu statutul „GOLD”, pentru rapiditatea și eficiența în îngrijirea pacienților cu accidente vasculare cerebrale, devenind astfel unul dintre cele mai bune spitale din țară la acest capitol.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate