Ştiri locale

S-a încheiat Festivalul Kürtőskalács 2023: kürtőskalács record, lung de 20m, un altul poleit cu aur comestibil, rețete inovatoare şi concerte

Cea de-a V-a ediție a „Festivalului Deliciilor Dulci – Kürtőskalács” a fost marcată de evenimente pline de culoare și gust, care au „invadat” Piața Centrală a orașului Sfântu Gheorghe în weekendul 6-8 octombrie. Un kürtőskalács record, lung de 20m, un altul poleit cu aur comestibil, rețete inovatoare, cofetari de excepție, spirit de echipă, dar și de competiție, concerte, arome îmbietoare și multă distracție, toate au fost ingredientele care au făcut ca această ediție să fie una de un real succes.

Anul acesta, 13 echipe s-au aventurat în competiție pentru a prepara „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc”, fiecare cu propria interpretare a rețetei tradiționale a acestui desert delicios, acoperit cu zahăr caramelizat. Pe lângă echipele din județele Covasna, Harghita și Mureș, au participat și concurenți din județe precum Cluj și Satu Mare.

„Kürtőskalács-ul Anului în Ținutul Secuiesc” – distincție acordată familiei Simon din Sântionlunca

În cele din urmă, conform deciziei juriului, echipa care a reușit să prepare „Kürtőskalács-ul Anului în Ținutul Secuiesc” a fost familia Simon din Sântionlunca.

Premiul acordat pentru acest rezultat a constat în 720 kg de făină și a fost oferit de firma Gyermelyi, precum și într-un coș cu fructe oferit de Raionul Cimișlia.

Încă de la prima ediție a festivalului, familia Simon, care are o experiență de trei generații în preparare acestor delicatese, a încântat publicul cu kürtőskalács copt manual. „Acesta este modul nostru de viață. Noi cu asta ne ocupăm: facem pâine și kürtőskalács. Iubim foarte mult ceea ce facem. Ne trezim și ne culcăm în fiecare zi cu această pasiune”, a declarat Simon Aranka la primirea premiului.

În cadrul festivalului, au fost acordate, de asemenea și alte premii. Astfel, câștigătorii desemnați pentru categoria Aur au fost echipele Vitos Kürtős, Parázska Kürtőskalács, Oltisz Superpaszt, Csatószegi Kürtőskalács, familia Simon și Kürtőskalács din Ojdula. Premianții categoriei Argint au fost Melinda Kürtőskalács, Árpád Kürtősház, Saitos Kürtőskalács și Marica Kalácsa. La categoria Bronz, s-au calificat Nasa, Boby Erik & Lily, Carolea Buffe.

Pe lângă juriul de specialitate, un cuvânt în plus în acordarea premiilor l-a avut și publicul festivalului. Astfel, titlul de „Cel mai apreciat Kürtőskalács” a fost acordat echipei Melinda Kürtős, al cărei produs a fost considerat de oameni drept cel mai gustos. La invitația europarlamentarului Vincze Loránt, echipa va prezenta procesul de preparare a kürtőskalácsului tradițional la Bruxelles.

De asemenea, publicul participant la festival, a avut posibilitatea de a-și exprima voturile și față de echipele înscrise în concurs. În urma voturilor acordate online, a rezultat că echipa cea mai populară a fost tot Melinda Kürtőskalács. Aceasta a primit drept premiu un aparat de făcut Kürtőskalács oferit de firma Kurtosgrill. Echipa Saitos a avut o mică diferență de voturi, motiv pentru care a primit din partea juriului tot un premiu de popularitate, care a constat într-o jumătate de paletă de cărbune, oferită de Coal Dust.

Secretul unui kürtőskalács reușit

Pentru ca un kürtőskalács să fie bun, trebuie ca, în primul rând, să aibă o textură moale și crocantă în același timp, dar să și arate bine. Altfel spus, aspectul și gustul să se îmbine cât se poate de armonios. Echipele participante la festival au reușit să îndeplinească cu succes aceste criterii, ceea ce a făcut ca sarcina juriului să fie extrem de dificilă.

În evaluarea produselor realizate de echipele concurente, membrii juriului au ținut cont de anumite criterii. În acest sens, ei au căzut de acord asupra faptului că secretul unui kürtőskalács reușit constă în utilizarea ingredientelor naturale, de calitate superioară. Așadar, în prepararea acestor produse tradiționale, trebuie evitați aditivii și intensificatorii de aromă, care nu au ce căuta într-un produs tradițional. Kürtőskalácsul trebuie să fie crocant la exterior, moale la interior, iar dimensiunea sulului de lemn, grosimea aluatului și tehnica de pregătire sunt aspecte care fac diferența. În plus, conform esplicațiilor oferite de Jánossy Alíz, jurnalist gastronomic și membru al juriului, gustul distinct de fum îi dă produsului o savoare în plus.

La rândul său, Farkas Ferenc, maestru cofetar și președinte al juriului, consideră că miza este aceea ca „kürtőskalácsul să rămână un produs specific secuiesc, despre care să putem spune că noi îl pregătim cel mai bine”. Păreri similare au avut și ceilalți membri ai juriului, respectiv Kabai János, director de producție la ELDI Brutăria SRL din Târgu Mureș, Bocskor István, administratorul Brutăriei Bocskor din Sânmartin, și Szőcs Ilona, administratoarea pensiunii Malomkert din Cernat.

Recordul pentru „Cel mai lung Kürtőskalács din Ținutul Secuiesc” a fost depășit

Recordul pentru „Cel mai lung Kürtőskalács din Ținutul Secuiesc” a fost atins de membrii  Organizației de Tineret din Sântionlunca. Aceștia au reușit să prepare un kürtőskalács de 20 m. Conform uneia dintre membrii echipei, Csutak Melinda, pentru prepararea acestuia, au fost folosite 60 kg de făină, 10 kg de unt, 20 kg de zahăr, jumătate de kilogram de drojdie și aceeași cantitate de sare, 6 kg de coajă de lămâie, 1 kg de zahăr vanilat și 25 de litri de lapte. Aceeași echipă a realizat în ediția anterioară un kürtőskalács de 15 m, anul acesta depășindu-și propriul record.

Implicarea și aprecierea festivalului în rândul persoanelor din alte regiuni

„Festivalul Deliciilor Dulci – Kürtőskalács” are ecouri și dincolo de granițele Ținutului Secuiesc. Astfel, Zalai Mihály, președintele Adunării Generale a județului  Békés din Ungaria le-a oferit organizatorilor un sac de făină din zona pe care o reprezintă, gest prin care a contribuit simbolic la realizarea kürtőskalácsului de aur, căruia i-a dat astfel „gustul inimii Bazinului Carpatic”. În plus, reprezentanții Organizației Slovacilor din Csaba, au împărțit cu publicul festivalului tradiționala prăjitură din Békés, cunoscută sub numele de „csöröge”, alături de un binevenit pahar de palincă autentică.

Gémes László, președintele Adunării Generale a județului Csongrád-Csanád, a subliniat importanța participării tuturor generațiilor la astfel de evenimente și le-a mulțumit generațiilor mai în vârstă pentru menținerea și transmiterea tradițiilor culinare.

Tatiana Aramă, vicepreședintele Consiliului Raional Cimișlia, a transmis salutările Republicii Moldova către locuitorii din Ținutul Secuiesc și și-a exprimat aprecierea pentru tradițiile secuiești, subliniind importanța acestui festival în consolidarea legăturilor culturale dintre regiuni.

Kürtőskalácsul, comoara Ținutului Secuiesc

La rândul său, Vargha Fruzsina, viceprimarul Municipiului Sfântu Gheorghe, a punctat că valoarea festivalului constă, printre altele, și în multitudinea de mulțumiri și cuvinte de apreciere venite din partea publicului, care asigură o motivație solidă echipelor participante pentru continuarea activității.

De asemenea, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a evidențiat importanța festivalurilor de acest gen în susținerea producției tradiționale și a calității produselor, menționând că, în această ediție,  a fost creat în premieră un kürtőskalács cu strat de aur comestibil, ceea ce simbolizează valoarea culturală și tradițională kürtőskalácsului în regiune și nu numai. „Kürtőskalácsul este comoara Ținutului Secuiesc, atât la propriu, cât la figurat. Este singurul produs al cărui nume nu poate fi tradus în nicio altă limbă, și suntem extrem de mândri de acest lucru. Este posibil ca nu toată lumea să știe că în întreg Ținutul Secuiesc există peste două mii de familii care trăiesc din coacerea și vânzarea zilnică a kürtőskalácsului. Aceste competiții sunt extrem de importante din această perspectivă, deoarece întotdeauna căutăm să îmbunătățim calitatea. Și da, în sens concret, kürtőskalácsul este o comoară de aur, pentru că niciodată nu a mai fost realizat un kürtőskalács cu acoperit cu aur, nici în zona noastră, nici în altă parte. Iată că, de data aceasta, s-a întâmplat.” – a precizat Tamás Sándor.

Kürtőskalácsul reinterpretat

Provocarea celei de-a doua zile a festivalului pentru concurenți a fost aceea de a-și pune imaginația la lucru pentru a prepara un kürtőskalács fără gust dulce. Echipa care a realizat cel mai apreciat produs de acest gen, considerat „Kürtőskalácsul reinterpretat al anului”, a fost Marica Kalácsa din Sânmartin, care a impresionat juriul cu o rețetă inovatoare de kürtős cu cașcaval, chimen și leurdă. Pentru prepararea acesteia, echipa a folosit atât făină albă, cât și integrală, în proporții egale. În schimbul inventivității de care au dat dovadă, membrii echipei au fost premiați cu 110 kg de zahăr, oferit de EN GROS ATP, o paletă de cărbune din partea Coal Dust și brânză raclette, maturată timp de 491 de zile, de la fabrica de brânză Arkäse din Arcuș.

În cadrul probei de duminică, au fost create și alte rețete, participanții folosind o varietate de ingrediente precum roșii, kaizer, șuncă, usturoi, măsline sau slănină, toate preparate cu o compoziție cu 50% făină integrală.

Și la proba de rețete de kürtőskalács reinterpretate, au fost acordate mai multe premii. La categoria aur, câștigătorii au fost Vitos Kürtős, Csatószegi Kürtőskalács, Familia Simon, Kürtőskalács din Ojdula și Marica Kalácsa; la argint, Argint Parázska kürtőskalács, Oltisz Superpaszt, Árpád Kürtősház, și Saitos Kürtőskalács, iar la bronz Nasa, Melinda Kürtőskalács și Boby Erika & Lily.

Tot duminică, a avut loc și marea surpriză a ediției: în timp ce s-a relatat legenda „Kürtőskalácsului de Aur al Secuilor”, a fost scos la licitație un kürtőskalács glazurat cu aur comestibil. Suma obținută din vânzarea acestuia a fost de1000 de lei și a fost donată Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe pentru programul de prânz cald. Kürtőskalácsul aurit a fost sponsorizat de Arkäse. Cumpărătorul a fost un chirurg din Cluj-Napoca..

O altă noutate a ediției 2023 a festivalului a fost „Marele Mic Dejun Dulce”. Peste 300 de persoane s-au așezat la o masă uriașă decorată cu flori. Aceștia au mâncat  kürtőskalács, la prepararea căruia au contribuit toate echipele, și lapte cu cacao. Marele Mic Dejun a fost realizat cu sprijinul Cooperativei de Lacto Coop din Târgu Secuiesc, al Paperline și al Florăria Dávid.

Festivalul a mai oferit și o gamă variată de evenimente, activități tradiționale, concerte și distracție pentru toate vârstele. La standul Malomkert Panzió atât adulții, cât și copiii au putut experimenta coacerea kürtőskalácsului. Pe scena festivalului, trupe și artiști precum Tekergők, Kaly Roland, Voltaj, PKW, Dreamflow, Keresztes Ildikó, Cári Tibor, Day by Day, Slágerebbje și ManGoRise au oferit concerte care au completat atmosfera animată a festivalului.

Organizația de Tineret din Bățanii-Mari a organizat diverse activități pentru copii, iar Serviciul de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe a organizat vânătoare de comori pentru copii.  Cei mici s-au putut bucura și de alte atracții precum tiroliană sau călărie, iar cei mari  s-au putut delecta și cu momente de folclor autentic realizate de trupe precum Grupul Folcloric Florile Zagonului sau Grupul de Dansuri Tradiționale Kincskereső.

Organizatorii evenimentului: Consiliul Județean Covasna, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Asociația Agrosic, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, Centrul de Cultură al Județului Covasna, Asociația organizațiilor de fermieri din Ținutul Secuiesc.

Partenerii evenimentului: Asociația Salvatore, Organizația de Tineret din Bățanii-Mari, Organizația de Tineret din Sântionlunca, Serviciul de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe, Școală Populară de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe. Sponsori: Gyermelyi, Coal Dust, ATP Market, Kürtősgrill, Arkäse, Pepsi, Paperline, Kézdi Lacto Coop, Sepsi Value Centre, Depo, Florăria Dávid, Dunapack.

Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna

Publicitate
banner we radio