S-a încheiat Ediţia7 a Taberei Interetnice de Teatru organizată de Osonó
Între 24-28 iulie s-a desfăşurat, la Pensiunea Casa cu Flori din localitatea Valea Crișului din județul Covasna, Ediţia7 a Taberei Interetnice de Teatru, organizată de Teatrul Independent Osonó în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe. La Tabără au participat 16 tineri români şi maghiari din Timișoara, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Odorheiu Secuiesc, Valea Crișului, Covasna și Sfântu Gheorghe.
Teatrul şi jocul în sine le-au oferit tinerilor participanţi elementele necesare pentru a descoperi bucuria de a fi şi a lucra împreună, în căutarea căilor prin care se poate evita căderea în capcana generalizărilor şi a clişeelor. Scopul taberei este de a promova formule inovatoare de educație interculturală, care să deschidă tinerilor români și maghiari oportunitatea de a se confrunta, în spiritul ludic al artei teatrale, cu diverse probleme legate de conviețuirea interetnică și de asemenea de a facilita comunicarea între persoane cu identități etnice și culturale diferite, prin metode teatrale.
Atelierele au fost conduse de Fazakas Misi, conducătorul şi regizorul Teatrului Osonó, şi de Fatma Mohamed, actriță la Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe. Pe lângă atelierele teatrale, tinerii au început fiecare dimineaţă cu exerciţii de încălzire fizică şi mentală, iar seara se ocupau cu repetiţiile scenelor pe care le-au prezentat în ultima zi a Taberei.
Reţinem câteva mărturii despre ce a însemnat experienţa Taberei pentru participanţi:
Daniel Săvescu, Timișoara: „În această tabară am învățat două lucruri esențiale pentru mine, pe care trebuie să le am dacă vreau să fac teatru. Disciplină și energie. Am învățat că pentru a fi un om mai bun trebuie să ma uit în interiorul meu și să încep de acolo schimbarea. Aceste zile petrecute cu oameni faini, cu care am vorbit și în 3 limbi simultan pentru a ne înțelege, a fost o experiență provocatoare și extraordinară pentru mine, abia aștept să revin anul următor!”
Pápai Anita Lilla, Cluj Napoca: „Pentru mine, taberele de teatru interetnice sunt experiențe definitorii, care nu doar că mă mișcă, ci și mă transformă în interior. Atelierele ne motivează și ne învață să lucrăm și să trăim cu energie, trecând dincolo de greutățile și de punctele moarte.”
Anda Popa, Sfântu Gheorghe: „Pentru mine tabăra interetnică a fost o experiență foarte faină, pentru ca deși nu vorbeam aceeași limbă, mereu găseam soluții, mereu reușeam să comunicăm. Prin ateliere am reușit să îi cunosc destul de bine pe ceilalți dar și pe mine!”
Tánczos Dorka, Cluj Napoca: „Simt că această tabără nu este doar pentru cei care vor să se ocupe cu teatrul peste câțiva ani. Am învățat lucruri de bază, pe care sistemul nostru de învățământ aproape le-a smuls din noi. Nivelul la care este posibil să te dezvolți aici, dacă cineva este deschis, este uimitor. Eram cu toții foarte deschiși unul cu celălalt. În tabără, fiecare a putut să fie el însuși și împreună am format o comunitate, în așa fel încât nimeni nu a spus niciun cuvânt rău despre celălalt”.
Kalányos Szebasztián, Sfântu Gheorghe: „M-am simțit foarte bine în ultimele patru zile. Această tabără a fost o provocare pentru mine, care m-a ajutat foarte mult să-mi depășesc barierele și temerile.”
(Comunicat de presă)