
Românii, sedentarii Europei. Doar 2% dintre români fac sport zilnic sau de două-trei ori pe săptămână
Doar 2% dintre români practică un sport în mod regulat. 60% dintre cetățenii ţării noastre nu au făcut nici măcar o dată în viaţă sport. Medicii atrag atenția că din această cauză putem suferi de afecțiuni grave.
Ultimul raport al Comisiei Europene arată că doar 2% dintre români fac sport zilnic sau de două – trei ori pe săptămână. 58% dintre cetăţeni nu merg la sală, iar 22% spun că deşi nu practică niciun sport, fac plimbări lungi sau aleargă în parc. Specialiștii atrag atenția că lipsa de mișcare duce la obezitate, iar odată cu aceasta ne putem îmbolnăvi.

„Bolile cardiovasculare sunt pe primul lor. Este o problemă de percepţie. Practic, populaţia din România nu percepe în acest moment sedentarismul şi dezechilibrele alimentare ca fiind elemente ce ţin de factorul de risc. Sunt percepute ca elemente ce ţin de bunul trai. Spre deosebire de români, ceilalţi europeni sunt mai activi. 38% fac sport cel puţin o dată pe săptămână”, a explicat medicul de familie Gindrovel Dumitra.
Sportul este, fără doar şi poate, secretul unei condiții fizice, dar și psihice, de invidiat. Mișcarea este cheia menținerii unei greutăți corporale optime, cu implicații considerabile asupra unei bune funcționări a întregului organism. Date fiind multiplele avantaje, „Ghidul de activitate fizică pentru americani” recomandă săptămânal 150 de minute de exerciții fizice moderate sau 75 de minute de exerciții intense.
Printre beneficii se numără:
- Menținerea unei greutăți corporale optime
- Sprijinirea funcțiilor cognitive
- Ameliorarea depresiei și a anxietății
- Favorizearea unui somn odihnitor
- Îmbunătățirea activității sistemului cardiovascular
- Reducerea inflamației din organism
- Creșterea imunității organismului
62% dintre români nu fac sport niciodată. Suntem printre cei mai sedentari europeni, alături de greci și portughezi, iar la polul opus se află danezii și suedezii. În America, 57% dintre elevii de liceu practică un sport de echipă. Și la noi, teoretic, există olimpiada națională a sporturilor școlare, dar prea puțini copii sunt implicați în antrenamente și competiții.
Printre motivele invocate de români pentru lipsa mişcării se numără… banii. Costă 300 de lei închirierea unei săli de volei sau baschet pentru o oră. Iar pentru un antrenament de box, karate, sau dans, cel puţin 100 de lei. Abonamentul lunar la sala de fitness pornește de la 150 de lei. Cu toate astea, alergatul timp de 30 de minute pe zi este gratis şi poate fi practicat de (aproape) oricine.