Ştiri

Românii care trimit bani în ţară vor trebui să justifice cu documente sumele de bani

Românii din străinătate vor fi obligați să justifice cu documente sumele de bani pe care le trimit în țară, dacă acestea depășesc 1.000 de euro. Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a inițiat un proiect în acest sens.

Astfel, românii care nu respectă prevederea riscă amenzi de până la 150.000 de lei și confiscarea banilor.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că proiectul face parte din transpunerea unei prevederi europene.

În primul rând, Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor nu aparţine Ministerului Finanţelor, este un Oficiu în subordinea Guvernului şi este o structură din care fac mai mulţi reprezentanţi, dintre care şi unul de la Ministerul de Finanţe.

Doi la mână, eu sunt foarte atent la acest propuneri de acte normative pentru că nu cred că România este ultima ţară care nu a transpus acea prevedere europeană şi cred că ar trebui să ne gândim de două ori atunci când transpunem un act normativ. Nu spune nimeni că nu trebuie să-l transpui, dar trebuie să vedem dacă toate celelalte state membre ale UE au transpus respectiva prevedere europeană. Cei care nu au transpus-o, de ce nu au făcut-o.

Sunt state europene care preferă să nu transpună pentru un anumit motiv veniturile în economia proprie, chiar cu riscul de a ajunge la Curtea Europeană de Justiţie. Nu sunt adeptul transpunerii doar pentru că cineva ne cere. Desigur, într-un final se transpune, se face o întârziere asumată.

Trei la mână, nu cred că românii care trimit acasă bani au de-a face cu acte de terorism. Sincer să fiu nu cred aşa ceva. Sunt oameni care muncesc în afara ţării noastre pentru a-şi întreţine familia de acasă, copiii, rudele şi trimit cât pot să trimită spre casă pentru nevoile de zi cu zi pe care aceştia le au”, a declarat Teodorovici la Antena 3, citat de Mediafax.