Ştiri

Românii au luat mai multe credite ca niciodată. Suma datorată băncilor, un record al ultimilor zece ani

Încurajaţi de creşterea salariilor, românii au luat mai multe credite ca niciodată, şi-au ajuns să datoreze peste 132 de miliarde de lei băncilor, un record al ultimilor zece ani.

Cel mai mult a crescut creditul de consum, luat rapid, chiar într-o singură zi, pentru mici reparaţii în casă, excursii, maşini sau mai nou studii, spun specialiştii. Mulţi s-au grăbit să se împrumute acum şi pentru că din 2019, condiţiile de acordare a împrumuturilor se vor înăspri.

Publicitate

Numai în ultimul an, românii s-au împrumut cu aproape 4 miliarde de lei şi au ajuns la o datorie de 58 de miliarde de lei numai la creditele „de consum”, adică pentru nevoi personale.

Liviu Andrei, broker de credite: „Dacă în anii trecuţi, cei mai mulţi se împrumutau pentru a-şi renova locuinţa, pentru a-şi lua maşină, pentru excursii, acum mulţi se gândesc la viitor, se împrumută pentru a obţine specializări noi, pentru a-şi educa copiii, alţii pentru investiţii. Sumele sunt 7.000-10.000 de euro, aici e media.”

Creditele de consum au avut cea mai mare creştere, de aproape 10%, numai într-un singur an, dar românii s-au îndatorat şi pe termen lung pentru case, mai ales bugetarii care au avut creşteri salariale importante. În medie, în ultimii cinci ani, salariul mediu a crescut cu 1.000 de lei, până la aproape 2.700 de lei, iar creditele imobiliare au crescut cu aproape 7 miliarde de lei doar în ultimul an.

Aşa că, în octombrie, valoarea totală a creditelor de consum şi ipotecare a ajuns la recordul de 132 de miliarde de lei, cu 10,5 miliarde de lei în plus comparativ cu finalul lui 2017. Iar faţă de 2008, românii sunt mai îndatoraţi cu 33 de miliarde de lei.

Decizia Băncii Naţionale de a înăspri condiţiile de creditare i-a făcut pe unii să se grăbească şi să se împrumute încă de pe acum, când gradul de îndatorare poate ajunge şi la 60%, faţă de 40%, cât va fi de anul viitor.

Irina Chițu: „În perioada aceasta a sărbătorilor, în general cele mai căutate sunt cardurile de credite, în rate fără dobândă. Trebuie să fim foarte atenţi, să comparăm ofertele din piaţă şi să alegem creditul cel mai ieftin. Să nu retragem bani de la bancomat, că plătim comision, doar să plătim ratele la scadenţă.”

Specialiştii recomandă şi mai multă prudenţă atâta vreme cât tendinţa este de creştere a dobânzilor, deci împrumuturile se scumpesc.

Sursa: stirileprotv.ro

Publicitate
Publicitate
banner we radio