Ştiri locale

„ROMACEN – Vremea Vrăjitoarei”, premieră de senzație la Teatrul „Andrei Mureșanu”

Teatrul „Andrei Mureșanu” pregătește un spectacol epic, futurist, care folosește o scenografie virtuală inovatoare și proiecții holografice. Este vorba despre premiera „ROMACEN – Vremea Vrăjitoarei”, programată pentru zilele de 15 și 16 decembrie, o co-producție TAM – Giuvlipen, în regia austriecei Tina Turnheim.

Pornind de la textul piesei scrise de Mihaela Drăgan în timpul rezidenței de dramaturgie la Royal Court Theatre din Londra, spectacolul „ROMACEN – Vremea Vrăjitoarei” spune povestea a șase tehno-vrăjitoare rome. Pentru că, în lumea în care trăiesc, nu există loc și pentru femei ca ele, creează o societate futuristă bazată pe solidaritate, în care își stabilesc propriile reguli și în care, în sfârșit, pot trăi în pace, fără discriminare, rasism și misoginie: PHENJALIPEN. Cele șase femei controlează cu măiestrie cele mai noi tehnologii și hack-uiesc Brexit-ul, folosesc fizica cuantică pentru a călători în timp, creează roboți hiper-realistici și dezvoltă politici noi și fezabile pentru a opri catastrofa climatică.

Publicitate

Giuvlipen înseamnă feminism în limba romani și este prima companie de teatru feminist rom din România, înființată în 2014 de actrițele Zita Moldovan și Mihaela Drăgan. Împreună cu celelalte producții ale companiei de teatru Giuvlipen, „ROMACEN – Vremea Vrăjitoarei” contribuie la dezvoltarea unui Teatru Rom în România, prin creșterea repertoriului, creșterea vizibilității producțiilor teatrale realizate de actori și actrițe rome și conectarea teatrului rom la publicul larg, prin abordarea de teme relevante pentru comunitatea romă și societatea românească în general. „Spectacolul „ROMACEN – Vremea Vrăjitoarei” marcheză totodată și nașterea unui nou curent artistic – Roma Futurism, care sperăm să fie preluat de cât mai mulți artiști și artiste rome cu scopul de a ne muta la următorul nivel, în care putem să ne imaginăm un viitor în care oprim ciclul istoric al opresiunilor împotriva noastră. Roma Futurism revendică figura vrăjitoarei rome, atât de streotipizată în imaginarul colectiv iar vrăjitoria devine răspunsul nostru artistic și politic la inegalitățile sociale și la injustițiile lumii în care trăim.” (autoarea Mihaela Drăgan, 2019)

Născută în Viena, Tina Turnheim este în prezent producător de teatru independent și regizor în Berlin. Împreună cu Florian Thamer, ea a creat „Theatre of Care“, o metodă de lucru bazată pe participarea colectivă a artiștilor implicați în spectacol, care înlocuiește cu succes metoda clasică a regizorului „dictator”. Această nouă abordare nu pune accent pe ierarhie în procesul creativ, ci transformă producția de teatru într-o muncă de echipă în care fiecare are o contribuție personală. „Sunt foarte încântată să fiu aici. Înainte de a începe să lucrez la acest proiect nu mai fusesem în România. Mă încântă nespus faptul că acest proiect îmi dă șansa de a descoperi frumusețea locurilor și diversitatea culturală de aici. Sunt deosebit de impresionată de viața culturală a orașului Sfântu Gheorghe. Până în prezent, am avut norocul de a vedea trei producții TAM și am constatat că sunt diferite între ele, ceea ce arată o abordare artistică diversă și un talent remarcabil al actorilor.” (regizoare Tina Turnheim, 2019).

Unul dintre cele mai importante elemente de noutate pe care se bazează spectacolul „ROMACEN – Vremea Vrăjitoarei” este tehnologia utilizată în crearea scenografiei virtuale, realizate de Cip Făcăeru. Aceasta a fost creată în cadrul CINETic – Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative, producția și dezvoltarea suportului software fiind realizată cu ajutorul Augmented Space Agency. Preponderent virtuală, scenografia este percepută prin intermediul video-proiecției ce se desfășoară pe multiple ecrane de proiecție. Conținutul vizual reactiv și interactiv răspunde în timp real la prezenta și mișcarea actorilor în spațiul scenic, un mix obținut prin mijloace tehnologice de ultimă generație..

Costumele tehno-vrăjitoarelor din ROMACEN sunt realizate de Gabriella Spiridon, câștigătoarea ediției 2018 a Festivalului-Concurs D-Butan-T, care prin această producție își primește premiul acordat de juriul evenimentului și care a realizat și grafica afișului spectacolului.

Din distribuție fac parte trei actrițe TAM, respectiv Fatma Mohamed, Ioana Costea, Anca Pitaru, și trei actrițe ale companiei Giuvlipen, Mihaela Drăgan, Nicoleta Ghiță și Zita Moldovan. Designul interacțiunii digitale este realizat de Florin Dumitru, în timp ce sonorizarea și luminile sunt concepute de Florian Thamer.

Biletele sunt disponibile online pe platforma biletemaster.ro sau la Biroul de Organizare Evenimente din Piața Libertății și la casieria teatrului. Costul unui bilet este de 20 de lei, iar elevii, studenții și pensionarii beneficiază de tarife reduse.

Publicitate
Publicitate
banner we radio