Ştiri locale

RGT România se reinventează și introduce un concept nou: pantaloni la comandă. Pentru asta, grupul va redeschide fabrica de la Estelnic

Deși puternic afectată de pandemia Covid-19, compania RGT România, deținută grupul german Dr. Bock Industries, se reinventează și revine pe piață cu un concept nou, în premieră: producția la cerere, direct către consumator.

La aproape un an de când a fost nevoită să închidă fabrica de la Estelnic, din cauza lipsei comenzilor din partea clienților importanți, compania a anunțat redeschiderea fabricii începând din toamna acestui an și lansarea unei platforme de comenzi online, unde clienții își vor putea realiza singuri modelele, alegând dimensiunile, culorile, dar și materialul, fermoarele sau nasturii.

Publicitate

În plus, cei care aveau dificultăți în a-și găsi pantaloni pe măsură, nu vor mai avea de acum această problemă, grație unei aplicații online pe care compania o va pune la dispoziție, și care va „scana” dimensiunile clienţilor.

Doritorii vor putea face comenzi din toată Europa, iar produsul final va fi livrat în cel mult 12 zile lucrătoare de la plasarea comenzii.

„În industria confecțiilor totul este bazat pe stoc, tot ce se găsește în prezent pe piață a fost produs în cantități mari pentru un client anume. Suntem printre puținele industrii care produc fără să-și cunoască clientul. Acum, producția la comandă schimbă regulile jocului. În prezent, cu sprijinul unui partener din Berlin, lucrăm la dezvoltarea unei platforme care va conține algoritmii necesari pentru a le permite clienților să își selecteze dimensiunile. Suntem în etapa de testare, deja am vândut peste 50 de bucăți până în prezent, iar pe primele 10 le-am și livrat clienților. Reacțiile sunt pozitive, 80% dintre ei au fost foarte încântați. Ideea este ca în loc să producem colecții mari pe sezon, care au nevoie de aproximativ 8-10 luni pentru a ajunge la vânzare, să colectăm zilnic cât mai multe comenzi și să le producem, iar provocarea este că vom produce o singură bucată, pe o mărime anume”, a explicat patronul Dr. Bock Industries, Dietrich Bock.  

Fabrica din Estelnic se redeschide

Prima linie de producție la cerere din Estelnic va fi deschisă în toamna acestui an, iar pentru început vor fi produși doar pantaloni pe baza comenzilor online, urmând ca ulterior să demareze și producția de cămăşi personalizate.

Noul model de afaceri implică schimbări și în ceea ce privește modul de lucru al angajaților. La Estelnic vor exista 4-5 unități de producție, constând în grupuri mici, de până la 8 angajați, care vor avea acces la toate fazele de lucru. Conducerea companiei spune că pentru această primă linie va angaja între 40 și 45 de persoane.

„Aici în România avem potențial pentru 10 proiecte de acest gen, deci acesta este doar începutul. (…) Problema în momentul de față nu este numărul de angajați, ci stabilitatea forței de muncă, iar situația forței de muncă din industria textilă este departe de a fi stabilă. Pentru Estelnic avem nevoie de angajați calificați, care vor fi instruiți să facă aproape singuri o pereche de pantaloni. Forța de muncă va fi organizată în grupuri mici de maximum 8 persoane. Ideea este ca fiecare membru al grupului să poată înlocui oricare membru, cu alte cuvinte, fiecare să poată face toate fazele de lucru. Salariile vor fi mai bune decât cele plătite de obicei în industria confecțiilor. (…) Suntem optimiști că vom avea succes”, a mai explicat Dietrich Bock.

„Mi-a fost foarte greu să îi anunț pe angajați că trebuie să închidem fabrica”

În vara anului trecut, producătorul german, furnizor pentru branduri precum Hugo Boss, Marc O’Polo, Raffaello Ross, Windsor, Rene Lezard, sau Tiger, a fost nevoit să închidă activitatea fabricii din Estelnic, disponibilizând la vremea respectivă peste 200 de angajați. O parte dintre ei au fost relocați la fabrica din Sfântu Gheorghe.

Motivele care au stat la baza deciziei au fost cererea scăzută și comenzile anulate de clienții importanți.

„Conceptul niciodată epuizat din stoc a încetat să funcționeze din cauza lipsei cererii, iar noi ne confruntam cu anularea comenzilor. (…) Principalul nostru client din Germania a redus volumul săptămânal de producție de la 6.500 de bucăți la 1.100 de bucăți. Pentru o companie de mărimea RHM Pants din Estelnic nu a fost suficient pentru a supraviețui. (…) Avem un mare minus în cifra de afaceri, de aproximativ 25-30% comparativ cu anul trecut în industria confecțiilor, și observăm că multe companii au probleme în acest moment sau sunt deja în insolvență. (…) Vom începe cu acest model de afacere întâi în Estelnic, iar motivul e clar: avem o clădire plină cu mașinării de o valoare enormă, care stau nefolosite. Pentru mine a fost destul de greu să merg în fața angajaților și să le spun: Îmi pare rău, trebuie să închidem fabrica pentru că nu avem comenzi. Nu puteam ține deschis un an sau doi fără să avem venituri, era imposibil”, a mai explicat fondatorul companiei.

Potrivit acestuia, angajații care au fost disponibilizați anul trecut au prioritate la reangajare, iar 60 dintre aceștia și-au exprimat deja dorința de a reveni la muncă.

Dietrich Bock mai spune că în prezent forța de muncă activă din industria confecțiilor a ajuns de la peste 400.000 de angajați, la sub 100.000, ca urmare a pandemiei Covid-19.

Fabrica RHM Pants de la Estelnic a fost prima deschisă de Dr. Bock Industries în România, în urmă cu aproape 3 decenii, timp în care activitatea a fost într-un continuu proces de schimbare și adaptare la cerințele pieței.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio