Ştiri locale

Rezultatele la Evaluarea Naţională în Covasna, mai slabe decât cele înregistrate anul trecut

Rezultatele obţinute de elevii covăsneni la Evaluarea Naţională din acest an sunt mai slabe decât ale celor din generaţia anterioară, procentul mediilor peste 5 fiind de 76,3% faţă de 83,7% anul trecut.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna apreciază, însă, că rezultatele sunt bune în raport cu media naţională, menţionând că în analizarea acestora trebuie luate în considerare o serie de aspecte specifice, cum ar fi faptul că majoritatea elevilor din judeţ sunt de etnie maghiară şi nu cunosc limba română la fel de bine ca vorbitorii nativi. Mai mult, aceştia au avut de susţinut o probă în plus faţă de cei de naţionalitate română, la limba maternă, ceea ce presupune un efort suplimentar.

Publicitate

Vezi >>> AICI <<< Rezultatele finale la Evaluarea Naţională 2016 în judeţul Covasna

„Este un rezultat acceptabil dacă luăm în calcul toate aspectele. La prima vedere putem spune că rezultatele sunt mai slabe, dar trebuie să ţinem cont de faptul că anul acesta lucrările au fost corectate în judeţul Braşov, iar profesorii de acolo sunt antrenaţi la un alt nivel cu vorbitorii de limba română. Dacă privim din acest punct de vedere, putem spune că acest lucru nu ne-a avantajat. Putem spune că notele au fost mai mici şi pentru că subiectele au fost mai dificile anul acesta. Dar, una peste alta, la nivel naţional suntem pe locul al 13-lea din 42 de judeţe, faţă de locul 7 anul trecut, ceea ce înseamnă că suntem, totuşi, în primul eşalon, în faţa unor judeţe importante. Iar dacă ne raportăm la materii, atunci vedem că la Matematică suntem pe locul 9 în ţară şi am avut şi foarte multe note de 10, dar urmează o analiză aprofundată, în urma căreia vom trage mai multe concluzii”, a declarat miercuri inspectorul şcolar general, Kiss Imre.

Potrivit rezultatelor finale postate pe site-ul IŞJ Covasna, după rezolvarea contestaţiilor, procentul mediilor peste 5 a crescut de la 76,11% la 76,31%. Cele mai slabe rezultate au fost obţinute la Limba şi Literatura Română, unde 974 din cei 1496 de elevi, respectiv 65% au luat note peste 5.

Proba la limba maternă, susţinută de 1.075 de elevi de etnie maghiară, a fost promovată cu note peste 5 de un număr de 1013, respectiv 94,2% dintre candidaţi, iar Matematica, de 69,9% dintre cei prezenţi.

La Evaluarea Naţională din acest an s-au înregistrat 37 de note de zece, dintre care una la Limba română, 21 la Limba maghiară şi 15 la Matematică.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio