Ştiri locale

Rezultate finale Definitivat: Fără medii de 10 în județul Covasna; 67% rata de promovare

Ministerul Educației a publicat la finalul săptămânii trecute rezultatele finale ale examenului național de definitivare în învățământul preuniversitar, în județul Covasna procentul de promovare după soluționarea contestațiilor la proba scrisă fiind de 67.36%.

Potrivit datelor comunicate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), din totalul celor 95 de candidați prezenți la proba scrisă, au fost declarați „admis” 64, care au obținut medii între 8 și 10.

Covasna se numără printre cele 9 județe din țară unde nu au fost înregistrate note sau medii de 10.

„Precizăm că pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului”, a transmis conducerea ISJ Covasna.

Rezultatele finale au fost publicate în centrul de examen și pe definitivat.edu.ro. Înainte de soluționarea contestațiilor, în județul Covasna procentul de promovare înregistrat a fost de 57,89%, inițial fiind declarați promovați 55 de candidați cu medii între 8 și 10. Notele obținute de ceilalți 40 de erau cuprinse între 5,54-7,97.

Potrivit Ministerului Educației, la nivel național 137 de candidați au obținut nota 10 la proba scrisă, cele mai multe note maxime fiind obținute de candidați din București (39) și Cluj (16).

Comparativ cu examenul organizat în 2021, în acest an au fost cu peste 50 de note maxime mai puține. Printre județele fără nicio medie de 10 se numără Bistriţa-Năsăud, Botoșani, Covasna, Călărași, Caraş-Severin, Galați, Mureș, Olt și Tulcea.

Prin dobândirea definitivării în învățământ, un cadru didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio