Ştiri locale

Retroparada Toamnei şi Rally60 vor avea loc în curtea fostei Fabrici de Ţigarete din Sfântu Gheorghe

Peste 100 de maşini de epocă vor putea fi admirate duminica aceasta la Retroparada Toamnei, organizată de Retromobil Club România. Evenimentul din acest an va avea loc, în premieră, în incinta fostei Fabrici de Ţigarete din Sfântu Gheorghe.

Tot ca element de noutate, parada automobilelor de epocă se va desfăşura împreună cu Raliul 60, organizat de Classicar Club Mureş, pentru prima dată la Sfântu Gheorghe.

Publicitate

Thomas Perpits, preşedintele filialei Covasna a Clubului Retromobil, a declarat că la Retroparada Toamnei vor participa aproximativ 60 de proprietari de automobile de epocă, din mai multe judeţe din ţară, însă la eveniment va fi prezent şi un automobil marca Triumph produs în anul 1959, al cărui proprietar în vârstă de 80 de ani este originar din Italia şi stabilit în Braşov.

„Vor fi foarte multe maşini, la expoziţia Retroparada Toamnei se anunţă undeva la 60 de maşini şi minim 50 de maşini sunt care participă la Raliul 60 organizat de către Classicar Club Mureş. Va fi un eveniment 2 în 1, ca să zic aşa, care vor avea loc în incinta fostei Fabrici de Ţigarete. Sunt automobile din anii 50 – 60, dar vor fi şi mai noi, pentru că raliul care traversează Sfântu Gheorghe şi va avea punctul de finish la Bodoc se adresează atât maşinilor de epocă, dar şi celor mai noi. Viitoarele maşini de epocă sunt cele care au între 25 şi 30 de ani, iar cele care deja au împlinit 30 de ani sunt maşini de epocă. Participanţii sunt din judeţele Mureş, Cluj, Sibiu, Braşov, Harghita, Covasna, Buzău şi Vrancea, dar avem şi italienii noştri, este acel Triumph din 1959 care a trecut şi prin garajele lui Nicolae Ceauşescu. Este domnul Gianfranco Redaelli care are 80 de ani şi participă frecvent la evenimentele organizate de noi, trăieşte în Roma şi în Braşov, iar acum, cu pandemia, e mai mult braşovean. Maşina lui face parte din clubul Triumph din Roma, el fiind vicepreşedintele clubului”, a explicat Thomas Perpits.

Evenimentul va începe la ora 09:00, iar automobilele de epocă vor putea fi admirate în curtea fostei Fabrici de Ţigarete până la ora 12:00, când acestea vor porni în paradă spre Muzeul Haszmann Pál din Cernat, iar ulterior sper Bodoc.

Peste 40 de maşini , majoritatea de epocă, la Rally60 – Smart Rally

Tot în cadrul evenimentului de duminică, va avea loc, pentru prima dată la Sfântu Gheorghe, Rally60 – Smart Rally, un raliu de aventuri care va cuprinde mai multe tipuri de probe, printre care îndemânare auto, jocuri şi întrebari despre traseu.

Până la ora 10:00 participanţii vor putea admira cele 41 de automobile, majoritatea de epocă, cel mai vechi fiind produs în anul 1964, potrivit organizatorilor.

Startul se va da sâmbătă, după Retroparada Toamnei din Târgu Mureş, iar prin etapele raliului vor fi vizitate mai multe repere turistice din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna.

„La Sfântu Gheorghe am mai fost în urmă cu 5-6 ani dar cu un alt eveniment, acest eveniment este organizat din 2018. Plecăm din Târgu Mureş şi mergem în judeţele Harghita şi Covasna. La Sfântu Gheorghe este prima dată când ajungem. Duminica aceasta vor fi 41 de maşini care vor participa la concurs, cea mai veche maşină este din 1964, dar vor fi şi câteva maşini mai moderne, până în 2001. Mare parte din lista noastră, 36 de maşini mai exact, sunt vehicule istorice care au peste 30 de ani. Proprietarii sunt din Cluj, Harghita, Mureş, Timiş, Braşov, Bucureşti, Suceava, Sibiu, Iaşi, deci cam din toată ţara, dar avem şi din Germania. Startul evenimentului va avea loc sâmbătă, din Târgu Mureş, vom merge până la Odorheiu Secuiesc, apoi în Miercurea Ciuc, iar finish-ul va fi la Sfântu Gheorghe”, a explicat preşedintele Classicar Club Mureş, László Róbert.

Potrivit acestuia, duminică, înainte de start, automobilele vor putea fi admirate în intervalul orar 09:00-10:00, iar ulterior acestea vor porni spre Cernat, unde vor face o primă oprire la Muzeul Haszmann Pál. Ulterior, maşinile vor porni spre Bálványos, iar destinaţia finală va fi localitatea Bodoc unde participanţii celor două evenimente se vor reuni.

„Sperăm să fie timp favorabil, vor fi foarte multe jocuri, este mai mult un raliu de distracţie. Oamenii vor participa la câteva jocuri, vor răspunde la câteva întrebări, deci nu este vorba numai despre condus maşini, va fi cât se poate de interactiv. Din păcate, fiind pandemie, foarte multe dintre jocuri nu le vom putea face, le-am cam eliminat”, a mai spus László Róbert.

Prima ediţie „Retroparada toamnei” a fost organizată la Sfântu Gheorghe în 2015, cu scopul de a reuni pasionaţii de automobile clasice şi de epocă.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio