Ştiri locale

Rețeaua de canalizare din Ilieni va fi extinsă în toată comuna printr-un proiect de aproape 8 milioane de euro. Lucrările vor începe la vară

Primăria Ilieni a încheiat contractul de execuție pentru extinderea sistemului de canalizare al comunei și satelor aparținătoare, investiția în valoare de aproape 8 milioane de euro urmând să fie realizată prin programul național „Anghel Saligny”. Vineri, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Fodor Imre a precizat că reţeaua de canalizare va avea o lungime de 43 de kilometri, iar lucrările vor fi demarate în vara acestui an, durata de execuție fiind de trei ani.

Potrivit primarului, în cadrul lucrării vor fi realizate și branșamentele individuale, iar conductele vor fi trase de-a lungul trotuarului, pentru a nu fi afectată rețeaua de drum județeană. La viitoarea reţea de canalizare vor fi racordate 1.135 de gospodării din Ilieni şi zonele aparţinătoare, inclusiv cartierul Szalomér.

„Am încheiat contractul de execuție pentru înființare sistemului de canalizare în comuna Ilieni. Valoric, este al doilea proiect din judeţ. Valoarea acestui proiect este de aproape 8 milioane de euro, adică 39 milioane lei, iar în cadrul acestui proiect vom înființa sistemul de canalizare în satele Dobolii de Jos, Ilieni şi Sâncraiu, dar am inclus şi zonele rezidențiale dintre Sâncraiu şi municipiul Sfântu Gheorghe. Proiectul va fi realizat prin Programul Anghel Saligny. Inițial, valoarea maximă pe care putea să o acceseze un UAT a fost de 4 milioane de lei. Sunt două surse de finanțare: prin programe europene, respectiv guvernamentale. Nici în momentul de față, la programele operaționale, comunele, aglomerările de sub 2.000 de locuitori nu au fost eligibile să primească finanțare în aceste proiecte. Nu puteai să accesezi fonduri europene din două cauze: valoare și numărul locuitorilor. Pe vremea când a fost ministru, Cseke Attila a conceput acest program care are două componente: infrastructură de drum și infrastructură de apă. După părerea mea, acest program a fost foarte bine gândit, deoarece la infrastructura de drum nu era eligibil dacă toate utilitățile nu erau sub drum, deci nu aveai dreptul să participi la reabilitări de drum sau de străzi, în schimb, la apă și canal îți dădea posibilitatea să înființezi sisteme de canalizare sau apă pentru localitățile sub 2.000 de locuitori (…) În total, vorbim despre 43 de kilometri de reţea, dintre care 30 de kilometri sunt conducte gravitaționale și alți 14 kilometri sunt conducte de presiune. Conform master planului judeţean, apa menajeră va fi pompată la staţia de epurare din Sfântu Gheorghe”, a declarat primarul Fodor Imre.

„Intenționăm să nu ne atingem de platforma drumului judeţean, deci conductele vor fi trase de-a lungul trotuarului, avem 16 forări subterane, deci timp de trei ani va fi şantier în comună. Am făcut licitația, au fost 3 ofertanți, iar firma care a câștigat este SC Valdek SRL”, a mai spus primarul.

Directorul operatorului regional Gospodărie Comunală SA, Kozsokár Attila, a precizat că proiectul este unul „foarte ambițios”, care va rezolva anumite probleme care nu au putut fi soluționate prin intermediul altor axe de finanțare.  

„Este, într-adevăr, un proiect foarte amplu. Se reușește cu acest proiect să se rezolve foarte multe lucruri care nu s-ar fi putut rezolva pe alte axe de finanțare. De obicei, nu se finanțează din fonduri europene investițiile în canalizare pentru acele localități care nu au cel puțin 2.000 de locuitori, nu se finanțează conductele de refulare, ci doar acele rețele care sunt în interiorul comunei sau satelor. Avem o strategie la nivel județean, pentru regionalizare, centralizare. Se intenționează să se pompeze apele uzate la stația de epurare din Sfântu Gheorghe, ceea ce este un lucru foarte bun pentru că s-a dovedit de-a lungul ultimelor decenii că acele stații de epurare care s-au înființat prin comune și sate niciodată nu o să funcționeze din punct de vedere tehnic, ca să nu mai vorbim din punct de vedere al costurilor, pentru că nu există debit suficient – și avem și comune unde în fiecare sat e câte o stație de epurare. Se fac și racordurile, pentru că erau anumite finanțări din alte axe în care era numai conducta principală, nu și racordurile, deci chiar este vorba despre un proiect foarte ambițios. Sperăm că se vor racorda oamenii, pentru că am mai avut cazuri în alte părți când rețeaua a fost gata dar a trecut ceva timp până când s-au racordat. Probabil că nu se va întâmpla de pe o zi pe alta, dar în 2-3 ani o să fie un procent din gospodării racordate. Noi ne bucurăm să vedem că s-a reușit o finanțare de nivelul acesta. Colaborăm cu Ilieni de mult timp, inițial livram doar apa de la Sfântu Gheorghe către Ilieni, iar autoritatea locală era furnizorul către populație, ulterior, prin contractul de delegare a fost preluat serviciul de apă, iar în momentul în care se va face investiția vom prelua și operarea sistemului de canalizare”, a declarat Kozsokár Attila.

Primarul Fodor Imre a explicat că pe raza comunei există, parțial, sistem de canalizare și o stație de epurare, însă sistemul „nu este rentabil”. Prin această investiție, costurile autorităților locale ar urma să scadă semnificativ.

„Avem stație de epurare în Ilieni, dar nu o poți opera pentru că sunt costuri enorme. Este foarte complicat și din punct de vedere al mediului, pentru că dacă ai o stație de epurare, periodic vin cei de la Apele Române și îți fac analizele, ceea ce înseamnă că dacă parametrii nu sunt în regulă, UAT-ul plătește. Oricum, cantitatea de apă care se revarsă în râu trebuie plătită de către operator, pe urmă îți trebuie coagulanții – acele substanțe care tratează apa, ai costuri enorme cu energia electrică. Momentan, ne costă între 20.000 și 30.000 de lei pe lună curentul pentru stație, plus că îți trebuie coagulanții, mentenanța, deci costurile sunt enorme”, a explicat edilul.

La rândul său, directorul Gospodărie Comunală SA a explicat că în zona rurală costurile pentru operarea unei stații de epurare pot fi chiar și de 10 ori mai mari față de cele ale unei stații de epurare din zona urbană.

 „În ceea ce privește canalizarea și epurarea apelor uzate, de obicei costurile sunt foarte mari, iar cu cât stația e mai mică, cu atât costul unitar crește. Dacă facem o comparație de cost unitar energetic / metrul cub de apă uzată între o stație de epurare dintr-un sat și cea mai mare stație a noastră – cea de la Sfântu Gheorghe –  costurile din zona rurală sunt de 10 ori mai mari decât la Sfântu Gheorghe. Dar nici din punct de vedere al parametrilor tehnici nu este rentabil să îți faci o stație proprie, pentru că dacă ai 300, 500, 700 de gospodării legate, nu o să se asigure debitul necesar ca să poată să funcționeze stația în condiții normale din punct de vedere tehnic”, a mai spus Kozsokár Attila.

În ceea ce privește lucrările de extindere a rețelei de canalizare de la Ilieni, acesta a mai precizat că locuitorilor le va reveni sarcina de a pune la punct doar instalațiile interioare, întrucât investiția va fi realizată până la limita de proprietate.   

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio