Rețeaua de apă din Târgu Secuiesc nu mai are „zone roșii”, dar încă există „zone portocalii”
Deși statisticile arată că numărul defecțiunilor a scăzut semnificativ la Târgu Secuiesc, uneori mai apar situații neplăcute care afectează întregul oraș. Pap Lajos, coordonatorul centrului regional, explică faptul că sistarea furnizării serviciului timp de aproximativ 48 de ore este neplăcută și pentru Gospodărie Comunală SA, deoarece indică faptul că ceva nu a funcționat conform planului.
În cursul lunii octombrie, pentru înlocuirea unei conducte în curtea fostei fabrici de amidon, a fost necesară sistarea furnizării apei potabile timp de aproximativ două ore în tot orașul, ocazie cu care au fost spălate și țevile. Lucrarea a presupus înlocuirea unei conducte extrem de deteriorate, care anterior provocase bătăi de cap, fiind cauza mai multor defecțiuni.
Potrivit coordonatorului centrului regional, problema a apărut la eluarea serviciului: „Când pompele pornesc, presiunea arată foarte repede punctele slabe din sistem. De data aceasta, problema a fost pe strada Fabricilor, și nu a fost una minoră, deoarece conducta s-a spart. Cu părere de rău, a trebuit să oprim din nou apa pentru a remedia și această problemă. Aici, acum cred că am rezolvat problemele pe termen lung, sper să nu mă înșel”.
Rețeaua de apă a municipiului Târgu Secuiesc are două puncte slabe, respectiv vechimea conductelor și faptul că nu putea fi închisă complet. În ultimii ani, Gospodărie Comunală și-a concentrat forturile pentru a soluționa această din urmă problemă, iar căminele de vane existente trebuie înlocuite și ele în următorii ani.
De la începutul acestui an, la Târgu Secuiesc s-au înregistrat în total 82 de avarii, dintre care 52% s-au produs la racordurile de alimentare a locuitorilor, 30% la conductele principale, 12% din cauza conductelor sparte în timpul unor lucrări, iar restul de 4% s-au produs la sistemul de aducţiune din jurul stației de apă.
„Scopul nostru a fost să înlocuim conductele vechi în zonele unde erau cele mai rele condiții, așa-numitele zone roșii, respectiv străzile Cernat, Bethlen Gábor, Tudor Vladimirescu, Mihai Eminescu și conducta de la fosta fabrică de amidon. S-a terminat cu țevile sparte în fiecare zi, ceea ce înseamnă că situația s-a îmbunătățit. Mai avem încă de lucru, dar deocamdată trebuie să stabilim prioritățile”, a declarat directorul Gospodărie Comunală SA, Kozsokár Attila.
Următoarele lucrări vor fi în zonele „portocalii”, respectiv strada Fabricilor și strada Libertății.
Pap Lajos a explicat că lucrările care vor fi efectuate în acest an vor fi investiții inițiate de Primărie: se dorește racordarea consumatorilor la noua conductă de pe strada Kanta, iar dacă timpul va permite, lucrări similare vor avea loc și între străzile Budai Nagy Antal și Vásárhelyi Péter, urmând ca pe strada Ady Endre să fie demarate în 2024.
„S-au făcut progrese, se fac tot timpul. Recuperăm pe cât posibil deceniile pierdute: sunt progrese majore, situația este acceptabilă, dar există mult loc pentru îmbunătățiri. Procesul de îmbunătățire este unul de durată, dar ne străduim să alocăm cât mai multe resurse pentru a realiza în viitorul apropiat, în măsura posibilităților financiare, toate aceste obiective.”, a conchis Kozsokár Attila.
Gospodăre Comunală SA
Biroul de presă