Ştiri locale

Rețeaua creșelor din Sfântu Gheorghe a fost reorganizată. 4 noi creșe vor fi construite în următorii 2 ani

Primăria Sfântu Gheorghe a reorganizat rețeaua creșelor din municipiu și a înființat o instituție independentă, cu sediul pe strada Kós Károly nr. 19/A, care funcționează ca unitate cu personalitate juridică, coordonată metodologic de Inspectoratul Şcolar Județean Covasna. Instituția a fost integrată în rețeaua școlară pe 25 august, fiind înființată prin unificarea administrativă a creșelor „Napsugár” din cartierul Gării, „Árvácska” din cartierul Ciucului și a celei aflate în fosta Vilă Elvețiană.

Într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád a explicat că anterior aceste instituții făceau parte din sistemul social întreținut de Municipalitate, însă costurile cu funcționarea lor erau ridicate. Potrivit edilului, din punct de vedere instituțional, în prezent municipiul Sfântu Gheorghe are o singură creșă publică, având 17 grupe împărțite în patru locații diferite, în care sunt înscriși în acest an școlar 383 de copii.

Publicitate

„Până acum creșele au funcționat ca instituții cu dublă subordonare, creșa de pe strada Kós Károly era subordonată Direcției de Asistență Socială, finanțată exclusiv de Municipalitate, iar celelalte două creșe erau încadrate la Școlile Gimnaziale Ady Endre și Gödri Ferenc. UDMR a avut o inițiativă în urmă cu câțiva ani, a depus un proiect de lege în Parlament prin care se dorea lămurirea situației juridice și, pe de altă parte, o cofinanțare din partea statului pentru aceste instituții care până acum erau finanțate exclusiv de la bugetul local. Legea a fost adoptată dar termenul de intrare în vigoare a tot fost prorogat de guverne, până în 2021 când din poziția noastră de participanți la guvernare am reușit să avem un acord în coaliție pentru ca această lege să intre în vigoare. Pe 15 septembrie 2021 a fost publicată Hotărârea de Guvern care prevede clar că aceste creșe devin parte a sistemului educațional, iar autoritățile locale trebuiau să opteze între a le preda către Minister, sau a crea o personalitate juridică și a o păstra ca instituție proprie. Noi am decis să mergem pe a doua variantă, să fie o instituție a Municipalității, și de aceea, în acest an am creat această formă juridică. Practic, în acest moment vorbim despre o instituție care este a municipiului Sfântu Gheorghe, dar evident că din punct de vedere educațional are coordonare din partea Inspectoratului Școlar, iar finanțarea este dublă: primim bani și de la Minister și alocăm și de la bugetul local”, a explicat primarul  Antal Árpád.

Conform datelor Primăriei, față de anul școlar 2015-2016 când erau înscriși 140 de copii la creșă, numărul este mai mult decât dublu (383 de copii).  Și numărul de angajați va crește odată cu această reorganizare. Astfel, dacă înainte erau 58 de angajați, în prezent numărul a crescut la 62, însă organigrama permite angajarea a până la 83 de persoane.

4 noi creșe în următorii doi ani

Pentru a reduce supraaglomerarea, în următorii doi ani autoritățile locale au în plan construirea a 4 noi creșe cu o capacitate de 140 de locuri, crescând astfel numărul total de locuri pentru copii la 500. Pe strada Borvíz va fi ridicată o creșă cu 20 de locuri, în prezent fiind în curs evaluarea ofertelor primite pentru licitația de construcție. Potrivit primarului,  contractul cu constructorul va fi semnat cel târziu în luna noiembrie.

Pe strada Nicolae Iorga, finanțarea este în curs de negociere cu Compania Națională de Investiții. Întrucât zona respectivă este tăiată în două de o conductă subterană, Municipalitatea s-a văzut nevoită să renunțe la suprafața mare planificată inițial, astfel încât creșa va avea dimensiuni medii și va putea găzdui aproximativ 70 de copii.

„Foarte probabil și aici lucrările vor începe anul viitor. Este un proiect-tip, practic așa vor arăta peste tot în țară aceste creșe. Noi punem la dispoziție terenul și tot ce înseamnă utilități, iar construcția va fi realizată prin CNI”, a mai explicat Antal Árpád.

În ceea ce privește creșa de la Câmpul Frumos, care va avea o grupă pentru 20 de copii, primarul a explicat că au fost încheiate contractul pentru proiectul tehnic și planul de autorizare a construcției, iar lucrarea va începe, cel mai probabil, în primăvara anului viitor.

De asemenea, pe strada George Enescu, Biserica Unitariană va construi o creșă care va găzdui două grupe de 15 copii. Pereții clădirii cu un etaj au fost deja ridicați, iar placa de beton de deasupra parterului a fost turnată recent, urmând să fie pus acoperișul și să fie realizat locul de joacă. Creșa ar trebui să fie gata până în vara anului viitor.

„În 7 ani, numărul de copii din creșe aproape s-a triplat, iar după ce vom finaliza aceste 4 investiții, dacă există solicitări, vom putea găzdui până la 500 de copii la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe (…) Cred că este foarte important pentru părinți, mai ales pentru mămici, ca aceste instituții să funcționeze. Condițiile încă nu sunt ideale, dar în următorii doi ani numărul de locuri va mai crește și sper să ajungem ca și condițiile să fie mai bune. Eu cred că dacă ne uităm la nivel național, raportat la numărul populației, cu siguranță suntem printre primii în ceea ce privește numărul locurilor din creșe”, a mai spus primarul.

În ultimii 7 ani, au fost alocate peste 13 milioane de lei din bugetul propriu al Municipalității pentru susținerea acestor instituții, iar pentru investiții s-au cheltuit până în prezent peste 2,2 milioane de lei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio