Ştiri locale, Video

Repararea drumurilor şi a trotuarelor, pe primul loc în chestionarul lansat de Primăria Sfântu Gheorghe

La finalul articolului veţi găsi rezultatele Chestionarului lansat de Primăria Sfântu Gheorghe pentru a afla priorităţile locuitorilor.

Întreţinerea şi repararea drumurilor şi trotuarelor se află pe primul loc în topul celor mai importante probleme cărora autorităţile locale din Sfântu Gheorghe ar trebui să le acorde atenţie în acest an, relevă un sondaj de opinie realizat de Primăria municipiului.

Potrivit acestuia, pe următoarele locuri sunt asigurarea alimentării cu apă şi canalizare, spaţiile verzi, salubritatea, amenajarea de noi locuri de parcare, precum şi reabilitarea şi dotarea clădirilor instituţiilor de învăţământ. La polul opus, sunt finanţarea cultelor, funcţionarea Poliţiei locale, construirea de locuinţe sociale, susţinerea echipei de baschet Sepsi SIC, aflată în prima Ligă, sprijinirea comunităţilor marginalizate, a adăpostului de câini şi a mai multor instituţii de cultură.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că sondajul, realizat online printr-un chestionar postat pe pagina de internet a instituţiei, a avut rolul de a vedea dacă priorităţile municipalităţii coincid cu cele ale cetăţenilor.

„Pot să vă spun că nu suntem într-o situaţie foarte uşoară, practic, rezultatul sondajului confirmă ceea ce am spus de foarte multe ori: că societatea este extrem de segmentată şi că doleanţele cetăţenilor de foarte multe ori se bat cap în cap. Vă dau câteva exemple: sunt foarte mulţi care vor spaţii verzi, dar şi foarte mulţi care spun că ar fi nevoie de mai multe locuri de parcare”, a declarat primarul Antal Árpád.

Potrivit acestuia, sondajul a relevat, totodată, că numeroşi cetăţeni nu ştiu exact care sunt atribuţiile Primăriei, dovadă faptul că au cerut autorităţilor locale să aloce mai puţini bani Jandarmeriei, să modernizeze trecerea peste calea ferată sau să intervină pentru ca angajaţii unor instituţii deconcentrate ale statului să fie mai politicoşi.

„Sunt foarte multe propuneri venite din partea cetăţenilor, de la unele foarte concrete, până la propuneri foarte generale, cum ar fi să nu plece tinerii din ţară. Sunt unele propuneri care nu sunt în concordanţă cu viziunea noastră, pentru că spun că nu ar trebui să finanţăm anumite instituţii de cultură sau echipe de sport. Eu de foarte multe ori am spus că trebuie să încercăm să ţinem un echilibru între tot ce înseamnă investiţiile în infrastructură şi tot ce înseamnă investiţii în comunitate. Într-adevăr, investiţiile în infrastructură se văd foarte repede şi sunt foarte populare, dacă se poate spune aşa, în timp ce investiţiile în comunitate nu se văd de azi pe mine, dar sunt la fel de importante. Eu cred că prin cultură şi prin sport putem face ca tinerii să aibă o viaţă sănătoasă şi să rămână în acest oraş. În concluzie, foarte multe dintre propunerile formulate de cetăţeni se vor regăsi în bugetul oraşului, care va fi votat marţi în Consiliul Local Municipal”, a afirmat Antal Árpád.

Sondajul a fost realizat în perioada 29 ianuarie – 6 februarie iar la acesta au răspuns benevol 1.327 persoane din peste 54.000 de locuitori ai municipiului Sfântu Gheorghe.

(Agerpres)

Rezultate Chestionar priorităţi locuitori Sfântu Gheorghe 2018

Perioada: 29 ianuarie – 6 februarie

Total: 1.327 chestionare completate: 569 chestionarul în limba română, 758 chestionare în limba maghiară.

40 teme: cultură, educaţie, reţea socială, infrastructură, sport, transport, parcare.

Cele mai importante 10 teme (conform răspunsurilor populaţiei):

1. Intretinerea si repararea trotuarelor: 999

2. Intretinerea si repararea drumurilor: 975

3. Asigurarea alimentarii cu apa: 929

4. Canalizare si tratarea apelor reziduale: 874

5. Realizare și întreținere grădini, parcuri, zone verzi și baze de agrement (terenuri de joacă): 802

6. Protectia mediului si salubritate: 769

7. Amenajarea de noi locuri de parcare: 731

8. Reabilitarea si dotarea cladirilor institutiilor de invatamant: 688

9. Functionarea creşelor: 687

10. Reabilitarea Lacului de la gara: 613

Inca 5 teme cu un punctaj apropiat:

11. Asistenta sociala in caz de invadilitate: 605

12. Modernizarea si intretinerea iluminatului public: 595

13. Termoizolarea blocurilor de locuinte: 574

14. Functionarea teatrului Tamási Áron: 516

15. Evenimente culturale: 512

Temele considerate cele mai puţin importante, adică acele teme care au primit cel mai mare punctaj la categoria 1 (categoria 1 a însemnat „nu este important deloc”)

1. Sustinerea Bisericilor crestine (405)

2. Construirea unei noi baze de inot (389)

3. Construirea de hale (367)

4. Functionarea Politiei Locale (355)

5. Construirea de locuinte sociale (195)

6. Sustinerea echipei de baschet SEPSI SIC (188)

7. Reabilitarea comunitatilor marginalizate (178)

8. Functionarea teatrului de miscare Studio M (168)

9. Functionarea adapostului de caini (165)

10. Functionarea Teatrului Andrei Muresanu (132)

Cele mai frecvente 10 propuneri din categoria intrebari libere:

– Piste de bicilisti

– Hotel Bodoc

– Controale medicale

– Construirea unei centuri a oraşului

– Transport comun spre strada Lunca Oltului

– Sprijinirea echipei de fotbal Sepsi OSK

– Optimizarea traficului de masini

– Locuri de munca, tinerea tinerilor acasa

– Mai multe baze sportive in aer liber

– Reabilitarea podului vechi peste râul Olt