Ştiri locale

Recunoaștere internațională pentru rapiditatea și calitatea îngrijirii accidentelor vasculare cerebrale la Spitalul Judeţean Sfântu Gheorghe!

Pentru activitatea din acest an, Spitalul Județean de Urgență a fost premiat de către organizația internațională ESO Angels și Societatea Europeană de Stroke cu statutul „GOLD”, acordat pentru rapiditatea și eficiența în îngrijirea pacienților cu accidente vasculare cerebrale, devenind astfel unul dintre cele mai bune spitale din țară la acest capitol.

Inițiativa „Angels” este un ONG internațional dedicat îmbunătățirii șanselor de supraviețuire și recuperare a pacienților care au suferit accidente vasculare cerebrale (AVC), iar unul dintre pilonii săi a fost creșterea numărului de centre care oferă tratament intravenos pentru dizolvarea cheagurilor de sânge (tromboliză).

Publicitate

Dr. Forró Csilla, neurolog și coordonator al programului național de tromboliză intravenoasă în cadrul Spitalului Județean de Urgență a explicat că cele mai frecvente tipuri de accidente vasculare cerebrale sunt cele ischemice, respectiv cele hemoragice. În cazul unui AVC ischemic, vasul de sânge este obturat, reducând/ întrerupând alimentarea cu sânge a creierului în zona respectivă și provocând astfel moartea celulelor nervoase. AVC-ul hemoragic se produce atunci când un vas de sânge se sparge.

Premiul Angels Initiative este acordat în principal pentru tratamentul AVC-ului ischemic: tromboliza constă în administrarea unei substanțe cu efect puternic de dizolvare a cheagului de sânge.

În data de 1 iulie se vor împlini doi ani de când această procedură este utilizată cu succes în cadrul Spitalului Județean, în această perioadă fiind tratate în total 71 de cazuri.

Tratamentul nu este unul fără riscuri și este strict condiționat de timpul în care pacientul se prezintă la spital, putând fi administrat într-o fereastră de timp de cel mult patru ore și jumătate de la producerea accidentului vascular cerebral, dacă starea de sănătate a pacientului o permite.

În cazul în care tratamentul are succes, pacientul se poate recupera complet, însă pentru ca acest lucru să fie posibil este esențial ca aparținătorii sau pacientul să recunoască rapid simptomele și să solicite asistență medicală în cel mai scurt timp.

Semnele accidentului vascular cerebral pot fi memorate cu ușurință cu ajutorul  acronimului FAST:

F (face dropping) – indică modificări la nivelul feței. Pacientul încearcă să zâmbească, însă fața este asimetrică, mușchii dintr-o parte sunt paralizați, pometele sau buza sunt căzute.

A (arm weakness) – slăbiciune la nivelul membrelor superioare și inferioare. Dacă pacientul încearcă să ridice ambele brațe deasupra capului, dar unul dintre ele este inert și nu poate fi controlat, poate fi un semn al AVC-ului.

S (speech difficulty) – tulburări de vorbire. Dacă pacientul nu poate articula cuvintele, nu poate repeta o frază simplă, are probleme de exprimare sau confundă cuvintele, este posibil să sufere un accident vascular cerebral.

T (time is brain) – timpul de reacție este crucial! Cu cât pacientul primește mai repede ajutor, cu atât șansele de recuperare cresc, leziunile cerebrale putând fi semnificativ reduse. 

Recunoașterea imediată a semnelor care indică producerea unui AVC poate face diferența între supraviețuire și deces. Reacția rapidă poate îmbunătăți șansele ca pacientul să nu rămână cu dizabilități cerebrale pe termen lung.

Dr. Forró Csilla subliniază că medicul curant trebuie să cunoască istoricul medical al pacientului, tratamentele pe care acesta le urmează, precum și simptomele avute în zilele dinaintea producerii evenimentului.

„Le mulțumesc colegilor mei pentru sprijinul acordat, deoarece acest premiu este meritul întregii echipe. Începând cu paramedicii, Unitatea de Primiri Urgențe, echipa care realizează tomografiile, personalul din cadrul laboratorului și până la secția de Neurologie, însă trebuie amintiți și aparținătorii pacienților care au reacționat în timp util. Pe viitor, ne dorim să  îmbunătățim și mai mult aceste performanțe, atât prin munca în echipă în cadrul spitalului, cât și prin educarea și conștientizarea populației despre prevenție și tratament. În acest sens, lansăm o campanie de conștientizare pe care ne dorim să o facem cât mai cunoscută atât rețelele de socializare, cât și prin intermediul presei, însă avem în plan în perioada imediat următoare implicarea școlilor și grădinițelor, cărora le vom pune la dispoziție materiale educaționale”, a declarat Dr. Forró Csilla.

Medicul a subliniat faptul că există mulți factori de risc care favorizează apariția accidentelor vasculare cerebrale, tratamentul corect al acestora ar putea reduce significativ numărul cazurilor de AVC: hipertensiunea arterială netratată, bolile de inimă și diabetul, dar și fumatul, nivelul ridicat al grăsimilor din sânge și un stil de viață sedentar.

Din cele 40 de spitale din România care participă la programul de tromboliză intravenoasă, doar 11 au primit recunoaștere din partea Inițiativei ESO Angels.

Pe lângă alți indicatori de performanță, unul dintre cele mai importante criterii îndeplinite care au stat la baza acordării acestui premiu a fost timpul de intervenție de la intrarea pacientului pe ușa spitalului și până la aplicarea procedurii (door to needle time).

(Biroul de presă al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”)

Publicitate
Publicitate
banner we radio