Ştiri locale

Recomandările poliţiştilor şi jandarmilor covăsneni pentru minivacanţa de Rusalii

Reprezentanţii Inspectoratelor Judeţene de Poliţie şi Jandarmerie Covasna au transmis, vineri, într-o declaraţie de presă comună, recomandări pentru populaţie cu ocazia minivacanţei de Rusalii.

Echipajele de Poliţie şi Jandarmerie vor fi prezente în teren, în perioada 10 – 13 iunie, pentru prevenirea evenimentelor nedorite, menținerea siguranței rutiere, combaterea faptelor ilicite, şi vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele care vor avea loc pe raza judeţului Covasna, fiind anunțată participarea unui public numeros.

Publicitate

Efectivele care vor fi prezente în teren vor acționa atât pentru prevenirea, descurajarea și combaterea faptelor antisociale, cât și pentru creșterea gradului de siguranța rutieră, folosind aparatele radar, aparatele etilotest și DrugTest, în vederea depistării șoferilor care încalcă regulile de circulație. Polițiștii vor acționa în zonele turistice și zonele de agrement de pe raza județului Covasna, în centrele și societățile comerciale, piețe, precum și în stațiile și mijloacele de transport în comun, activitățile fiind desfășurate, în sistem integrat, împreună cu celelalte instituții cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice. De asemenea, polițiștii vor fi prenzenti și în zona lăcașurilor de cult pentru prevenirea oricăror incidente”, se arată într-un comunicat al IPJ Covasna.

Redăm mai jos recomandările poliţiştilor:

Având în vedere că este o perioadă aglomerată, vă recomandăm să fiți vigilenți, să manifestați o atenție deosebită asupra banilor pe care îi aveți asupra dumneavoastră, astfel încât să nu deveniți victime ale infracțiunilor.

– nu luaţi asupra dumneavoastră sume mari de bani, păstraţi banii și portofelul în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil, şi nu în buzunarul de la spatele pantalonilor

– dacă sunteţi într-un loc aglomerat, nu ţineţi poşeta lateral sau în spatele dumneavoastră. Ţineţi-o la vedere, cât mai strâns, sub braţ

– când staţi la rând, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit

– dacă vă deplasaţi după lăsarea întunericului, evitaţi zonele izolate sau neiluminate şi purtarea ostentativă a bijuteriilor

Pentru siguranța locuinței și a bunurilor dumneavoastră, în cazul în care părăsiți domiciliul, asigurați-vă temeinic că ați închis ușile și ferestrele casei, inclusiv cele ale anexelor locuinței. Totodată, polițiștii vă recomandă să evitați să postați fotografii și informații pe rețelele de socializare despre locația în care vă aflați.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere și fluidizarea traficului, pe drumurile publice, vor fi la datorie poliţiştii rutieri. Polițiștii vor verifica respectarea normelor legale privind regimul legal de viteză precum și prevenirea și combaterea consumului de alcool sau a altor substanțe la volan. Dacă plecati la drum conduceți prudent, respectați regulile de circulație și nu vă grăbiți, întrucât este important să ajungeți în siguranță la destinație și să sărbătoriți alături de cei dragi!

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să nu conducă sub influenţa băuturilor alcoolice, să reducă viteza de deplasare în zonele cu circulaţie intensă, să circule cu prudenţă sporită în momentul când trec pe lângă grupuri de pietoni, să nu oprească autovehiculele în apropierea lăcaşelor de cult şi să respecte semnalele agenţilor de poliţie rutieră.

Pietonilor le recomandăm să circule pe trotuare, să traverseze strada numai prin locurile special amenajate trecerii pietonilor şi să nu staţioneze pe partea carosabilă.

În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi la cel mai apropiat poliţist, ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă!

Jandarmii covăsneni: „Picnic doar în spaţii special amenajate; Nu lăsaţi deşeuri în urmă!”

Şi jandarmii covăsneni au o serie de recomandări pentru populaţie, astfel încât minivacanţa de Rusalii să se desfăşoare fără incidente. Aceştia vor asigura măsurile de ordine publică atât în apropierea lăcașelor de cult, cât şi în zonele de agrement de pe raza judeţului.

Reprezentanţii instituţiei transmit că în această perioadă vor fi constituite și subunităţi de intervenţie pentru soluţionarea unor situaţii deosebite.

Jandarmii montani de la Posturile Covasna și Șugaș Băi vor fi prezenți în zonele de agrement și pe traseele turistice adiacente, unde vor acționa pentru informarea și îndrumarea turistilor, dar și pentru sprijinul acestora în cazul producerii unor incidente nedorite. Având în vedere faptul că unele persoane vor dori să îşi petreacă acest sfârșit de săptămână în aer liber, jandarmii recomandă tuturor cetăţenilor să respecte prevederile legale privind desfasurarea activităţilor de picnic pe domeniul public sau privat (…) cu scopul reducerii şi eliminării impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populaţiei, generat de practicarea inadecvată a activităţilor de picnic”, se arată într-un comunicat al IJJ Covasna.

Reprezentanţii instituţiei atrag atenţia că activităţile de picnic pot fi desfăşurate doar în zonele special amenajate în acest sens.

Redăm mai jos recomandările jandarmilor:

Respectați regulile de bază atunci când vă aflați în natură: nu aprindeți focul în zone neamenajate sau în imediata apropiere a pădurii şi nu lăsați în urmă resturi menajere care dăunează mediului înconjurător. De asemenea, deşeurile trebuie aruncate doar în locurile special amenajate.

Totodată, aveți obligația de a nu distruge, modifica ori degrada panourile informative, marcajele, indicatoarele sau orice alte amenajări aflate în perimetrul acestor zone.

Dacă sunteți martori ai unor situaţii deosebite cum ar fi apariţia unor animale sălbatice, nu interveniți, nu le hrăniți şi nu vă apropiați de acestea pentru a le filma sau fotografia.

Apelați, la nevoie la ajutorul oferit de către jandarmi în orice împrejurare care vă poate pune în pericol integritatea fizică şi nu numai, sau apelați Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112.

Publicitate
banner we radio