Recomandări pentru circulaţia în siguranță pe timp de iarnă
Meteorologii anunță răcirea accentuată a vremii pentru următoarea perioadă, cu temperaturi scăzute în toată țara. Polițiștii vor continua să acționeze în teren pentru menținerea siguranței publice, dar și pentru menținerea siguranței rutiere și le reamintesc, pe această cale, participanților la trafic, recomandările de care trebuie să țină cont în această perioadă, pentru a circula în siguranță.
Șoferi! Nu plecați la drum dacă nu aveți mașina echipată cu anvelope de iarnă. Atunci când drumul este acoperit cu gheață, zăpadă sau polei, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii și trebuie să țineți cont de faptul că la temperaturi scăzute, acestea oferă un grad mai mare de aderență și, implicit, siguranță.
Dacă plănuiți să plecați la drum lung, informați-vă vis-a-vis de condițiile meteo prognozate pe traseul pe care urmează să vă deplasați și, dacă veștile nu sunt tocmai bune, analizați temeinic oportunitatea plecării. Luați în mașină pături groase, provizii de alimente și apă și asigurați-vă că rezervorul este alimentat suficient. În eventualitatea în care ați putea fi prinși în zăpadă sau rămâneți blocați, vă vor fi utile toate acestea.
În condiții de precipitații abundente pot apărea ambuteiaje sau blocaje în trafic. Manifestați răbdare, nu vă angajați în depășirea coloanelor de mașini și nu uitați de politețea rutieră.
De asemenea, polițiștii reamintesc faptul că, pentru un plus de siguranță, trebuie să adoptăm în permanență o conduită preventivă, să circulăm cu o viteză redusă, adaptată condițiilor meteo-rutiere și de trafic și să mărim distanța între autovehiculele aflate în mers, pentru a putea frâna și opri în condiții de siguranță, dacă situația impune acest lucru.
Pietoni! Deplasați-vă numai pe trotuare ori, acolo unde acestea lipsesc, cât mai aproape de marginea părții carosabile. Traversarea străzii se realizează pe trecerea pentru pietoni, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce v-ați asigurat temeinic de faptul că aceasta se poate face în condiții de siguranță. Polițiștii le recomandă pietonilor să se angajeze în traversare numai atunci când sunt convinși că șoferii i-au observat, le-au înțeles intenția și opresc pentru a le acorda prioritate. Frânarea în condiții de carosabil umed, ori acoperit cu zăpadă sau polei, sunt mult mai dificile, distanța de frânare crește și, dacă nu sunteți observați la timp există pericolul de a fi accidentați.
Compartimentul Relații Publice
Agent principal de poliție Tolvaj-Marin Nicoleta