Ştiri locale

Recepția noului Centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități din Întorsura Buzăului, amânată din cauza lucrărilor neconforme

Recepția noului Centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități de la Întorsura Buzăului, a cărui construcție a început în urmă cu doi ani, a fost amânată cu 3 luni față de termenul limită asumat inițial prin contract, întrucât lucrările sunt neconforme.

Lucrările au fost finalizate în luna martie a acestui an, însă Comisia de recepție a constatat o serie de neconformități, printre care fisuri, spărturi și desprinderi de bucăți mari din beton, plăci de gresie ceramică pentru exterior care necesită înlocuite, lipsa unor elemente ale rampei de acces pentru persoanele cu dizabilități și cele aflate în scaun rulant, funcționarea necorespunzătoare a iluminatului de siguranță din exterior și nerespectarea tuturor prevederilor din avizul de securitate la incendiu.

Mai mult, uşile interioare prin care este asigurat şi accesul în interior al persoanelor aflate în scaunul rulant nu au o lățime suficient de mare, existând diferențe de aproape 10 cm, senzorii de la sistemul de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu nu au fost montați corect, ignifugarea a fost realizată incomplet, fiind protejate doar grinzile din lemn ale şarpantei, iar funcționarea instalației de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu nu a putut fi asigurată din lipsa personalului autorizat.

„Lucrările (…) au fost realizate necorespunzător, nu respectă prevederile proiectului, prezintă neconformități, neconcordanțe, defecte, deficiențe, vicii a căror remediere este de durată și strict necesară pentru asigurarea utilități construcției conform destinației preconizate, potrivit Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții (…) În urma constatărilor făcute, Comisia de recepție a decis suspendarea procesului de recepție la terminarea lucrărilor, stabilind, împreună cu executantul, un termen de remediere de 60 de zile lucrătoare de la data aprobării suspendării recepției la terminarea lucrărilor”, se arată în procesul-verbal care stabilește suspendarea recepției la finalizarea lucrărilor.

Construirea și dotarea centrului trebuia finalizată într-un termen de 20 de luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor, respectiv până la data de 20 februarie a.c., însă din cauza neconformităților descoperite, autoritățile județene au decis amânarea recepției lucrării până la data de 20 iunie a.c..

„Având în vedere faptul că recepția lucrărilor nu s-a putut realiza în termenul asumat, Convenția a fost prelungită cu 3 luni, termen care se împlinește la data de 20 mai 2024. Recepția la terminarea lucrărilor a avut loc în data de 11 martie 2024. În urma constatărilor făcute, Comisia de recepție a decis suspendarea procesului de recepție, stabilind împreună cu executantul, un termen de remediere de 60 de zile lucrătoare de la data aprobării suspendării recepției. Dat fiind faptul că această dată depășește valabilitatea convenției, Fundația SERA România a solicitat prelungirea termenului până la data de 20 iunie 2024”, se arată în documentația aprobată de consilierii județeni.

Noul centru de recuperare a fost ridicat pe un teren în suprafață de 1.000 mp pe care Primăria Întorsura Buzăului l-a cedat cu titlu gratuit Consiliului Județean Covasna. Investiția, a cărei valoare se ridică la 660.000 euro, va oferi și locuri de muncă noi pentru locuitorii din Întorsura Buzăului, potrivit autorităților locale.

La Întorsura Buzăului funcționează un centru de recuperare pentru copii, cu o capacitate de circa 30 de locuri, însă capacitatea acestuia este depășită.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio