Ştiri locale

Recensământul locuințelor și al populației va avea loc anul viitor. Chestionarele pe hârtie, eliminate complet

Recensământul populației și al locuințelor României, programat inițial să aibă loc în acest an, a fost amânat pentru 2022 din cauza pandemiei. Numărarea locuitorilor va începe în luna iunie a anului viitor, și se va desfășura în 3 etape, iar datele vor fi colectate, în premieră, preponderent online, potrivit conducerii Direcției Județene de Statistică (DJS) Covasna.

Persoanele care vor refuza să participe, sau care vor furniza informații incomplete sau eronate vor fi amendate.

Publicitate

În prima etapă vor fi adunate date personale ale populației, în a doua etapă oamenii vor fi invitați să acceseze o platformă online pentru a completa date personale precum religia sau etnia, iar în ultima etapă persoanele care din diferite motive nu s-au înregistrat pe platformă, vor fi contactate la domiciliu.

„Ca elemente de noutate, se vor elimina complet chestionarele pe suport de hârtie, fiecare persoană va avea posibilitatea de a se autorecenza printr-o simplă accesare a unui link, iar datele care nu sunt culese prin autorecenzare vor fi colectate de recenzori, pe tabletele puse la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale (…) Faza 1, care va avea loc în perioada 1 februarie – 13 martie 2022, constă în colectarea indirectă a variabilelor din surse administrative, pentru fiecare persoană alocată unei adresei de domiciliu în Registrul Național de Evidență a Populației. În faza a doua, între 14 martie și 15 mai 2022 se va realiza colectarea online a registrelor individuale referitor și la gospodării și clădiri. Pentru că nu toată lumea va reuși sau va avea posibilitatea să se autorecenzeze online, în perioada 16 mai – 17 iulie 2022 se va face colectarea datelor prin interviu față în față. Modificarea calendarului nu va afecta în niciun fel prelucrarea și diseminarea datelor definitive, etapă care va fi finalizată în perioada decembrie 2022 – decembrie 2023”, a explicat directoarea executivă a DJS Covasna, Illés Andrea.

Aproape 600 de gospodării din județ au participat deja la Recensământul de probă

Ca o etapă pregătire a Recensământului Populației și Locuințelor 2022, în acest an Institutul Național de Statistică a organizat la nivel național un recensământ de probă adresat tuturor persoanelor din gospodăriile selectate în eșantion, care au reședința în România, indiferent de cetățenie.

Chestionarea a vizat testarea capacității de colectare a datelor, modul de funcționare a soluției tehnice pentru autorecenzare, respectiv organizarea fluxului de lucru în procesul de recenzare.

Astfel, în perioada 1 februarie – 31 martie, aproape 600 de gospodării din localitățile Sfântu Gheorghe și Reci, împărțite în câte 6 sectoare, au fost incluse în recensământul de probă.

„Prin acest recensământ de probă am testat în general organizarea recensământului din punct de vedere metodologic, colectarea, înregistrarea, stocarea și prelucrarea datelor, funcționarea acestui sistem IT prin care vor fi culese datele și, totodată, reacția populației în ceea ce privește scopul recensământului. Recensământul de probă s-a desfășurat în trei etape: în prima etapă, începând cu 1 februarie s-a realizat pregătirea bazei de date cu acele variabile preluate din surse administrative, și completarea chestionarelor individuale. În perioada 10-16 martie a avut loc completarea chestionarelor online de către persoanele din gospodăriile cuprinse în eșantion, iar în faza a treia, în perioada 22 – 31 martie s-au realizat interviurile față în față în cazul persoanelor și gospodăriilor unde din motive obiective nu s-a putut efectua autorecenzarea”, a explicat Illés Andrea.

„Putem considera că recensământul de probă și-a atins obiectivele propuse”

Potrivit acesteia, completarea chestionarului online are o durată medie de 25 – 30 de minute, iar reacția populației în urma participării la recensământul de probă a fost „una pozitivă”.

„Este o procedură utilizată pentru prima dată în România, iar reacția populației a fost una pozitivă, chestionarele fiind considerate relativ ușor de completat. Nu au existat sincope majore în fluxul de colectare, stocare și prelucrare a datelor, iar programul a funcționat în mod corespunzător. Putem considera că recensământul de probă și-a atins obiectivele propuse, iar informațiile colectate au fost prelucrate în conformitate cu legislația privind Protecția datelor cu caracter personal. Aceste date nu vor fi făcute publice, nu pot fi utilizate în alte scopuri decât cele pur statistice, și nu vor fi diseminate în niciun fel”, a mai spus directoarea executivă a DJS Covasna.

Aceasta a mai precizat că aproximativ 10% dintre persoanele chestionate în această etapă au răspuns prin autorecenzare.

În 2011, la ultimul recensământ, populaţia stabilă a României era de 20.121.641 persoane. Dintre acestea, 10.333.064, respectiv 51,4%, erau femei.

În județul Covasna, populația stabilă în urmă cu 10 ani era de 210.200 de locuitori.

Amenzi între 1.000 și 5.000 de lei pentru refuzul sau furnizarea eronată a datelor

Potrivit INS, refuzul de a furniza informațiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informații incorecte constituie contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse 1.000 și 5.000 lei, în conformitate cu prevederile OUG nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio