Ştiri locale

Reabilitarea termică a blocurilor din Întorsura Buzăului s-ar putea face 100% gratuit, dar nu există asociații de proprietari. Primăria caută soluții

Întorsura Buzăului ar putea beneficia de finanțare nerambursabilă pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuit, costurile fiind suportate în proporție de 100% prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este pentru prima dată când astfel de lucrări pot fi derulate în totalitate fără cheltuieli din partea populației sau autorităților locale, cu toate acestea, niciunul dintre cele 11 blocuri din localitate nu are asociație de proprietari, astfel că Primăria caută soluții pentru a-i convinge pe oameni să intre în legalitate.

Într-un interviu la We Radio, primarul Raul Urdă a explicat că Primăria se va ocupa de depunerea proiectelor, însă pentru a depune cerere de finanțare este necesar acordul asociațiilor de proprietari.

Publicitate

„Este pentru prima dată când se poate face anveloparea 100% din banii proiectului, adică este o șansă unică pentru întorsureni să schimbe fața orașului, schimbând fața blocurilor în care locuiesc. Proiectele se vor depune prin Primărie, dar trebuie să avem acordul asociației de proprietari, iar pentru asta trebuie să își facă asociație. Noi vom depune proiectul pentru ei și se va face o reabilitare în urma căreia se schimbă inclusiv țevile din subsol, acoperiș, geamuri, balcoane, uși de intrare în bloc, trebuie să se realizeze o eficientizare termică și energetică. Este un moment unic, când cetățeanul nu trebuie să pună niciun leu, Primăria nu pune niciun leu, iar această lucrare se realizează doar din banii proiectului. Până acum nu a fost și nici nu știu dacă va mai fi așa ceva în viitor”, a spus primarul Raul Urdă.

Edilul a declarat că săptămâna trecută, în urma unei întâlniri de lucru a Asociației Orașelor din România, la care a fost prezent și ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației, Cseke Atilla, Primăria a solicitat locuitorilor să desemneze câte un reprezentant al fiecărei scări de bloc, și să participe la o întâlnire publică organizată duminică, în Sala festivă a Liceului „Mircea Eliade”, pentru a li se explica de ce este necesară înființarea asociațiilor de proprietari.

„Am fost săptămâna trecută, luni și marți, la o întâlnire în Poiana Brașov, cu Asociația Orașelor din România. Ministrul Cseke Atilla a fost prezent la întâlnire și ne-a prezentat și cu această ocazie datele despre noul PNRR, unde vor fi cuprinse sume pentru anveloparea moderată sau aprofundată a clădirilor rezidențiale. Sperăm că și Întorsura va avea o sumă prealocată, pentru că în fiecare județ va fi o sumă prealocată. Trebuie să ne grăbim, i-am rugat să își desemneze un reprezentant al fiecărei scări (…) Încerc să îi ajut să înțeleagă că este obligatoriu să se constituie în asociații de proprietari, și că Primăria nu poate să investească la nesfârșit în centrala care este o gaură neagră a noastră. Vreau să îi determin, să îi oblig dacă e nevoie, să își facă o asociație de proprietari pentru că la Întorsura Buzăului nu există asociații de proprietari în secolul în care trăim. Au funcționat fără asociații, au tot fost păsuiți și nu este normal acest lucru”, a declarat Raul Urdă.

„A venit apa caldă? A venit, dar…e rece!”

În fiecare an, în special vara, locuitorii de la bloc se plâng că Primăria le „taie” apa caldă și căldura, însă edilul spune că o parte din vină este tocmai a oamenilor, care nu s-au ocupat de reparații în scările în care locuiesc, nu și-au montat centrale de apartament, și nu s-au constituit până acum în asociații de proprietari pentru a putea beneficia de programe de reabilitare termică, astfel încât problema frigului din locuințe și a apei calde să nu mai existe.

La Întorsura Buzăului, apa caldă și căldura în blocurile şi instituţiile publice din zona centrală sunt asigurate cu ajutorul unei centrale termice pe rumeguș, construită în 2004 printr-un program finanţat de guvernul danez şi cel român, care au sprijinit instalarea unor centrale similare şi în localităţile Gheorgheni, Huedin, Vatra Dornei şi Vlăhiţa.

Cu toate acestea, construcția este mai degrabă o „gaură” pentru bugetul local, fiind supradimensionată pentru necesităţile oraşului, iar la această problemă se mai adaugă şi risipa făcută de beneficiari. În aceste condiții, în urmă cu 3 ani Consiliul Local a decis ca închiderea centralei pe timpul verii întrucât se ajunsese la pierderi lunare de circa 50-60.000 lei.

„Am moștenit o centrală pe rumeguș care are 18 ani vechime, a fost reparată acum 4-5 ani cu niște cheltuieli destul de mari, doar cazanul a fost reparat, restul instalației și utilajelor nu au fost reparate. În condițiile actuale în care prețul lemnului de foc s-a dublat, noi am reușit de un an și 4 luni de când sunt primar să nu mărim prețul gigacaloriei, să îl ținem la același nivel cu niște eforturi foarte mari din partea noastră. Centrala noastră este supradimensionată, are 7 MW, iar noi consumăm doar doi, și de aici vine în primul rând o mare parte din pierdere. Încerc să îi fac pe cetățeni să înțeleagă că blocurile sunt proprietatea lor privată, și subsolul, și acoperișul, nu ale Primăriei. Primăria nu are nicio obligație în a veni și a le repara țevile sparte din subsol. Acolo sunt destul de multe pierderi și ei trebuie să înțeleagă lucrul acesta (…) În 2020 s-au investit în această centrală termică peste 1,5 milioane de lei. Am considerat că nu este normal ca din banii tuturor cetățenilor din oraș să acoperim aceste pierderi. Este al treilea an consecutiv când a fost închisă centrala pe timpul verii, ea și iarna este subdimensionată, darămite vara, și deja în al treilea an ar fi trebuit să aibă fiecare locuitor de la bloc montat un boiler pe curent cu care să se poată descurca”, a explicat primarul.

„Nu e normal să plătesc subvenția celor de la bloc din banii tuturor, iar ei să refuze să își anvelopeze blocurile, să arunce căldura pe geam”

Raul Urdă a mai explicat că Primăria pe care o conduce este obligată să folosească în continuare centrala pe rumeguș întrucât la ea sunt racordate Primăria, unitățile de învățământ și, în curând, Baza de înot care se va construi în localitate. Soluția pentru evitarea pe viitor a pierderilor din bugetul local este ca oamenii să depună cereri de finanțare pentru reabilitarea termică a blocurilor și să facă reparațiile necesare.

„Centrala suntem obligați să o ținem pentru că avem Primăria, școlile, viitorul bazin de înot care se va construi la Întorsura și care va fi racordat la această centrală, dar nu este obligația Primăriei de a furniza agent termic cetățenilor (…) Acea centrală se ține cu o cheltuială foarte mare din bani publici și nu este normal ca din banii tuturor să plătesc subvenția celor de la bloc, iar ei să refuze să își anvelopeze blocurile, să arunce pe geam căldura pe care noi o plătim. Avem pierderi foarte mari în subsol, țevi sparte, care trec prin apă pentru că sunt și subsoluri inundate complet în anumite blocuri, lucru pe care o să încercăm să îl schimbăm în viitorul apropiat”, a mai spus primarul.

Întorsura Buzăului are în total 11 blocuri în situația aceasta, fiecare având câte 3-4 scări de bloc, toate fără asociații de proprietari.

În prezent, ghidul programului este în consultare publică și poate fi vizualizat pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (AICI), data estimată a lansării programului fiind 1 Aprilie 2022.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio