Ştiri locale

Reabilitarea monumentului Ostaşului Român din Sfântu Gheorghe va costa peste 170.000 de lei

Reabilitarea monumentului Ostaşului Român din Sfântu Gheorghe, care s-a degradat în ultimii ani, va costa aproximativ 176.000 de lei, potrivit estimărilor făcute de autorităţile locale.

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth Birtan Csaba, a declarat că studiul de fezabilitate a fost finalizat, iar lucrările ar putea fi realizate în acest an, urmând să fie finanţate din bugetul local.

Publicitate

„S-a făcut o estimare a costurilor pentru amenajarea împrejumirilor statuii şi curăţarea monumentului şi asta e valoarea totală a devizului – în jur de 176.000 de lei”, a declarat Tóth Birtan Csaba.

Reprezentanţii comunităţii româneşti din Consiliul Local municipal au semnalat în mai multe rânduri că plăcile de marmură s-au desprins, iar scările sunt deteriorate, şi au solicitat intervenţia Primăriei pentru reabilitarea acestuia, arătând că o parte dintre manifestările oficiale ce marchează momente importante din istoria poporului român au loc, în fiecare an, în faţa acestei statui.

Monumentul Ostaşului Român, aflat în zona Gării din Sfântu Gheorghe, a fost dezvelit pe 18 septembrie 1974, deci în urmă peste 40 de ani, cu ocazia vizitei în judeţul Covasna a dictatorului Nicolae Ceauşescu.

O serie de documente descoperite în urmă cu doi ani în Arhivele Naţionale Covasna relevă faptul că acesta ar fi trebuit să aibă o altă înfăţişare decât cea actuală, el fiind, practic, neterminat. Potrivit proiectului, impunătoarea statuie a soldatului român, realizată din bronz de sculptorul de etnie maghiară Balogh Péter, ar fi trebuit să fie înconjurată de trei basoreliefuri din bronz şi piatră, cu scene şi personaje istorice, dar proiectul nu a fost continuat din motive necunoscute.

Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Cadrelor Militare în Retragere şi Rezervă Covasna, col. Ioachim Grigorescu, a declarat că statuia Soldatului Român a fost ridicată în memoria luptelor de eliberare a oraşului, Sfântu Gheorghe fiind primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie fascisto-hortystă, în 8 septembrie 1944.

El a menţionat că a participat la festivitatea de dezvelire în urmă cu 40 de ani, fiind unul dintre cei patru tineri locotenenţi din Batalionul 22 Vânători de Munte care au asigurat garda de onoare la monument.

(Agerpres)

\"Statuia

Publicitate
banner we radio