Ştiri

Rasismul a învins :( Cei doi brutari din Sri Lanka nu mai fac pâine, au fost trimiși la munca de jos

Ura şi rasismul au învins în Ditrău, satul din Harghita unde a pornit o adevătă răscoală împotriva a doi sri-lankezi, angajaţi la o brutărie. Patronul le-a cerut scuze localnicilor şi i-a scos pe străini de pe linia de producţie. Într-o dezbatere aprinsă, oamenii au cerut ca sri-lankezii să nu mai… atingă pâinea care ajunge în casele lor. A fost deschis un dosar penal pentru instigare la ură şi discriminare, după ce, în şedinţa cu scântei, s-au făcut referiri inclusiv la culoarea pielii. Mahinda şi Piumal au fost mutaţi într-o a treia localitate. Mai marii statului nu intervin în disputa locală. 

Publicitate

Peste 300 de localnici au venit la adunarea populară organizată în Căminul Cultural din Ditrău pentru a şi susţine cauza: alungarea celor doi muncitori din Sri Lanka, angajaţi legal la brutăria din satul lor. A curs cu replici rasiste şi cu remarci jignitoare.

Niciunul din oficialii de la judeţ prezenţi în sală nu a întrerupt tirada. 

(Bende Sandor, deputat de Harghita): Eu nu am observat tendinţe xenofobe. 

(Reporter): A făcut referire şi la culoarea pielii. Nu v-am văzut să vă ridicaţi şi să spuneţi că nu e o abordare corectă, că nu contează ce culoare a pielii avem. 

(Bende Sandor): Astăzi, aici, a trebuit cumva aplanat conflictul. Da, într-adevăr, nu m-am ridicat. Acum îmi dau seama că… s-a… Da…aşa cum spuneţi dumneavoastră.

Pentru unii, şedinţa a fost chiar… emoţionantă. Primarul a lăcrimat la dezbaterea care a început cu… o rugăciune.

„M-am documentat pe Wikipedia”

De la sri-lankezi, localnicii au trecut la patronul fabricii de pâine. Foşti angajaţi ai brutăriei l-au acuzat că i-a exploatat şi nu le-a plătit ore suplimentare. În plus, când au auzit însă că alţi nouă străini urmează să fie angajaţi acolo, au explodat din nou. Au venit cu alte argumente.

(Localnică): De asta am vorbit şi eu, că urmează să mai vină nepalezi şi m-am documentat puţin pe internet, pe Wikipedia şi m-am speriat.

(Reporter): De ce?

(Localnică): Pentru că sunt cu graniţa comună cu China. În China ştiţi care e situaţia. Omul este purtător de virus. Aduce boala.

Angajaţii din Sri Lanka, mutaţi din Ditrău

(Reporter): Vor fi nevoiţi cei doi muncitori din Sri-Lanka să părăsească comuna?

(Primarul din Ditrău): Vă rog frumos să mă lăsaţi să nu răspund acum, pentru că încă nu ştiu. Nu suntem rasişti, aţi văzut. 

Totuşi, Mahinda şi Piumal au fost mutaţi, pentru a treia oară, într-o altă localitate. Au ajuns acum în Gheorgheni, la 15 kilometri de Ditrău. Până acum, fiecare gazdă a primit ameninţări dure.

Dosar penal pentru incitare la ură sau discriminare

Ambasada statului Sri-Lanka cere să le fie respectate drepturile oamenilor. 

Filip Gheorghe, purtător de cuvânt IPJ Harghita: „A fost deschis un dosar de cercetare penală faţă de infracţiunea de incitare la ură sau discriminare, în ideea în care trebuie să lămurim mai întâi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat”.

Până la urmă satul a învins. Mahinda şi Piumal au fost scoşi de pe linia de producţie. Mai mult, reprezentanţii brutăriei le-au cerut scuze localnicilor printr-o scrisoare.

Kollo Katalin, reprezentanta brutăriei: „Propunerea noastră a fost ca cei doi brutari calificaţi, pentru liniştea localnicilor, să fie puşi într-o altă etapă a producţiei şi deocamdată, să ne ajute lângă cuptoare. De foarte multe ori am fost atacaţi de faptul că ei nu au probleme cu persoanele respective, dar totuşi să nu atingă pâinea lor”.

Dar oamenii tot nu sunt mulţumiţi. Luni, vor trimite o petiţie la brutărie cu alte noi cerinţe. După Avocatul Poporului, şi Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării s-a autosesizat în acest caz. 

Publicitate