Ştiri locale

Rambursarea impozitului pe clădiri: din 1 martie firmele din Sfântu Gheorghe pot depune cereri pentru ajutorul de minimis

Firmele care au sediul în Sfântu Gheorghe pot obține și în acest an rambursarea unei părți din impozitul pe clădiri aferent anului curent. Ajutorul de minimis acordat de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, în parteneriat cu Primăria Sfântu Gheorghe, este destinat IMM-urilor, iar cererile de finanțare se vor putea depune exclusiv online, pe site-ul www.ccicv.ro, începând din data de 1 martie.

Primul pas pentru aplicarea la schema de ajutor este generarea unui cont de utilizator, în secțiunea „Acces intranet” aflată în colțul dreapta sus de pe prima pagină a site-ului CCI Covasna. După crearea contului, solicitanții trebuie să parcurgă pas cu pas toate etapele, pentru ca la final să depună în format electronic cererea de finanțare.

Publicitate

În pasul al doilea al programului, întreprinzătorul trebuie să facă achiziţii în concordanţă cu cheltuieli eligibile aprobate prin proiect, iar Primăria Sfântu Gheorghe îi va rambursa banii după ce acesta va dovedi plata bunurilor sau serviciilor.

„Cererile de finanțare se pot depune în intervalul 01 martie orele 09:00 – 15 octombrie orele 24:00. Cererile depuse în afara acestui interval nu vor fi luate în considerare. Cererile de tragere vor fi depuse exclusiv online, prin intermediul paginii Camerei de Comerț și Industrie Covasna  după aprobarea cererii de finanțare, dar nu mai târziu de 30 noiembrie orele 24:00. Cererile depuse după această dată nu vor fi luate în considerare, solicitantul pierzând dreptul de a mai solicita rambursarea cheltuielilor efectuate. Fiecare solicitant are dreptul de a depune o singură cerere de tragere. Orice solicitant care îndeplinește condițiile prevăzute în HCL 116/2021 (cu modificările și completările ulterioare) și dorește să beneficieze de ajutor de minimis, va depune, în mod direct sau prin împuternicit, exclusiv prin intermediul platformei online disponibil pe site-ul de web al Camerei de Comerț și Industrie Covasna (www.ccicv.ro) documentația pentru obținerea finanțării”, se arată în regulamentul de participare.

Detalii privind actele necesare şi modalităţile de completare şi depunere pot fi găsite pe site-ul Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna (AICI).

Ajutorul de minimis a fost instituit în 2013 pentru compensarea majorării cu 50% a impozitelor pentru IMM-uri, și se acordă pe baza unor proiecte depuse de solicitanţi pentru acoperirea anumitor cheltuieli, cum ar fi dobânzile aferente creditelor sau contractelor de leasing, cheltuielile pentru reabilitarea clădirilor, amenajarea spaţiilor verzi, reabilitarea termică, participarea la târguri şi expoziţii, achiziţionarea de materiale promoţionale, studii de piaţă, echipamente IT, realizarea de site-uri web, introducerea sistemelor de standardizare şi certificare a calităţii, servicii de consultanţă, achiziţionarea de mobilier pentru dotarea spaţiilor comerciale, de producţie şi servicii, introducerea unor sisteme moderne de plăţi, crearea de spaţii pentru mame şi copii, sau reabilitare de parcări şi drumuri de acces.

În 2020, la sugestia întreprinderilor mici şi mijlocii, programul a fost modificat astfel încât aproape orice cheltuială în interesul afacerii să poată fi decontată prin această schemă de minimis. Una dintre modificări a vizat firmele care au salariaţi persoane cu dizabilităţi, pentru ca acestea să poată deconta cheltuielile cu abonamentele de transport public.

Totodată, a fost introdusă posibilitatea de a deconta achiziţia de consumabile de birouri sau de sisteme de supraveghere, dar și de a deconta cheltuielile pentru protejarea obiectelor de proprietate industrială, cum ar fi mărcile comerciale şi brevetele de invenţie.

Tot începând cu anul 2020, Primăria Sfântu Gheorghe și CCI Covasna acordă alte două scheme de minimis pentru a veni în sprijinul firmelor locale, una pentru societăţile afectate de pandemie, iar alta pentru firmele care vor închiria spaţiu în Parcul Industrial.

Anul trecut, conform Registrului de evidență a soluționării cererilor de finanțare și tragere al CCI Covasna (AICI), 120 firme cu sediul în Sfântu Gheorghe au obținut sprijin financiar în cadrul programului de minimis, în urma aprobării cererilor de tragere.

Valoarea totală a sprijinului acordat se ridică la 1.178.985 lei, cea mai mare sumă aprobată în urma cererii de tragere fiind 218.508 lei (Subansamble Auto SA), iar cea mai mică fiind de 583 lei (SC Atiza SRL)

Firmele care doresc rambursarea impozitului pe clădiri aferent anului 2021 pot depune cererile pentru obținerea ajutorului de minimis exclusiv online, pe site-ul Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, până în data de 15 octombrie.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio