Ştiri

Rafila, despre noua taxă propusă în strategia pe sănătate: “Este un proiect-pilot pentru furnizarea de servicii medicale ambulatorii contra cost, peste programul medicului”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut, luni, într-o conferință de presă, că „este o minciună” că ar fi propusă o taxă suplimentară pentru serviciile medicale. Ministrul a afirmat că, în strategia pe sănătate pentru perioada 2023 – 2030, este propus un proiect-pilot pentru furnizarea de servicii medicale ambulatorii contra cost, peste programul medicului.

Alexandru Rafila a spus că proiectul strategiei naționale de sănătate a României „a fost realizat integral de experți independenți”.

Publicitate

Ministrul a precizat că taxa respectivă se referă la „furnizarea de servicii ambulatorii în unitățile sanitare publice, în afara normei de bază”.

„Nu e vorba de nicio taxă suplimentară, e o minciună. A fost prezentat neprofesionist. E vorba doar de un proiect-pilot în această strategie, care trebuie să se desfășoare între 2026-2030. Dacă guvernul nu consideră oportun acest proiect-pilot, poate să dispară”, a susținut Rafila.

Acesta a spus că proiectul-pilot urmărește să stabilească dacă, într-o unitate sanitară publică, după programul de lucru, un medic poate desfășura această activitate în sistem privat.

„În momentul de față această opțiune e doar în zona unităților sanitare private și propunerea de pilot este pentru 1, 2, 3 unități în care să încerce în spitalele respective dacă medicii vor să lucreze peste program, să poată să desfășoare această activitate. (…) Nu e cazul să inducem în eroare populația. (…) Discutăm doar despre un proiect. E o idee care trebuie dezbătută, poate să fie agreată sau nu”, a subliniat Alexandru Rafila.

Context. Potrivit proiectului strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2023-2030, pusă în dezbatere publică pe site-ul instituției, Ministerul Sănătății vrea ca pacienții care vor să primească serviciile medicale de la un anumit medic să plătească o taxă, numită coplată.

„Strategia vizează pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”, se arată în nota de fundamentare a strategiei citate, fără vreo precizare că ar fi vorba despre servicii medicale oferite în afara programului de lucru.

Publicitate
banner we radio