PSD şi PNL nu s-au înţeles pe comasarea alegerilor. Discuțiile vor fi reluate lunea viitoare
Liderii coaliției PSD – PNL au încheiat ședința de joi fără nici o înțelegere privind comasarea alegerilor, au declarat pentru G4Media surse politice. Discuțiile începute la ora 15.00 la sediul guvernului au durat aproximativ două ore, după care politicienii au plecat la o recepție organizată cu ocazia Zilei Serviciului de Informații Externe (SIE).
Liderii celor două partide, în frunte cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au negociat atât eventuala comasare a alegerilor europarlamentare și locale, cât și alte subiecte, precum candidaturile la primăriile marilor orașe și candidatura la președinția României. Șefii PSD și PNL au convenit să reia discuțiile lunea viitoare. ”Au fost tatonări și variante prezentate”, a declarat un lider politic pentru G4Media.
Liderii PSD doresc să tranșeze ambele comasări (locale cu europarlamentare și parlamentare cu prezidențiale), în timp ce liderii PNL ar fi dorit să se discute deocamdată doar despre europarlamentare și locale. Potrivit informațiilor G4Media.ro, PSD vrea ca Marcel Ciolacu să obțină în urma acestor negocieri varianta maximală: candidat comun la prezidențiale dar din PSD. Pe de altă parte, așa cum dezvăluit G4Media.ro, Marcel Ciolacu ia în calcul și varianta unei candidaturi la primăria Capitalei cu sustinerea PSD și PNL.
În acest scenariu, funcția de candidat la președinție ar urma să-i revină liderului PNL, Nicolae Ciucă. Viitorul acestuia depinde totuși de scorul pe care îl va lua PNL la europarlamenare. Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare l-ar ajuta, cel puțin teoretic, să evite un scors slab, de sub 20%, care i-ar pune în discuție funcția de lider.
Nu este clar însă dacă liderii și baronii PSD vor accepta ca partidul să renunțe la candidatul pentru Cotroceni atât de ușor, mai ales în contextul în care partidele anti-PSD nu mai sunt coalizate, cum se întâmpla în trecut, ci fărâmițate. În această situație, mai mulți lideri PSD cred că partidul are o șansă reală să câștige competiția prezidențială dacă va prezenta un candidat propriu.
Varianta comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare este o mutare care avantajează cele două mari partide. Ele își vor putea mobiliza primarii la vot, care le vor maximiza în acest fel scorul la europarlamentare, unde participarea este de obicei slaba. AUR și USR riscă să fie marii perdanți ai comasarii alegerilor deoarece nu dispun de o armata de primari ca PNL și PSD, nici de filiale locale organizate.
Opoziția critică intenția puterii de a comasa alegerile pe motiv că alegătorii vor fi derutați de suprapunerea temelor de campanie electorală și susțin că este o măsură anti-democratică.
De ce a luat în calcul Marcel Ciolacu varianta candidaturii la Primăria Capitalei? Potrivit intrpretării unor liberali, Ciolacu mizează pe faptul că este greu să piardă dacă va fi suținut de ambele partide. Apoi, mandatul ar urma să-l preia abia pe data de 1 octombrie, timp în care va putea rămâne în funcția de premier.
Din poziția de primar ales, se va putea decide ulterior dacă va candida la prezidențiale sau nu, cred liberalii consultați de G4Media.ro.
În plus, chiar dacă va candida și va pierde cursa pentru Cotroceni, tot va rămâne primarul Bucureștiului. Suplimentar, liberalii mai cred că liderul PSD ar pregăti o reformă administrativă în urma căreia să fie transferate masiv de la sectoare buget și atribuții către primăria Capitalei, astfel încât funcția de primar general va fi mai puternică decât este azi.