Ştiri locale

Protest la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe împotriva OUG care va duce la comasarea sau desființarea mai multor instituții de cultură

Angajații Teatrului „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe au protestat miercuri față de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care se dorește reducerea cheltuielilor bugetare, și care ar urma, printre altele, să ducă la desființarea a o treime dintre instituțiile de cultură din țară, printre care și a singurului teatru românesc din județul Covasna. Vezi AICI VIDEO cu protestul.

Îmbrăcați în haine de culoare neagră, simbolizând doliul, și afișând mesajul „Susțin memoriile UNITER și RNMR”, mai mulți angajați TAM au organizat un protest-performance în fața instituției în care lucrează, și au amenajat pe trotuarul din fața Teatrului un „spațiu liber de efectele ordonanței”, în suprafață de un metru pătrat, unde artiștii să poată cânta și dansa liber  „dacă teatrul nu va mai fi”. Protestului inedit s-au alăturat și câțiva membri ai Ansamblului de Dansuri „Háromszék”.

Publicitate

Directoarea TAM, Anna Maria Popa, a declarat că lupta este abia la început, existând incertitudini cu privire la viitorul culturii la nivel național. Potrivit acesteia, în forma actuală, proiectul de ordonanță „înseamnă moarte” pentru singurul teatru românesc din Sfântu Gheorghe, care are în prezent 41 de angajați, și va duce la tăieri bugetare și reduceri masive de personal pentru mai multe instituții de cultură sub 50 de angajați.

„Mulțumim tuturor spectatorilor noștri pentru tot sprijinul pe care l-am primit în ultimele zile, lupta noastră este abia la început, deoarece încă nu știm care vor fi repercusiunile asupra teatrului nostru și, în general, asupra culturii la nivel național (…) Ordonanța aceasta, în forma actuală, înseamnă moarte sigură (pentru TAM – n.r.). Dacă asimilarea nu ne va distruge – deși oricum o va face cel puțin din punct de vedere identitar – cu siguranță tăierile bugetare ulterioare vor distruge nu doar instituția noastră, ci și instituția care ar urma să ne asimileze. În cazul nostru, cel mai probabil este vorba despre o comasare mai mare, deci nu este vorba doar de Teatrul Andrei Mureșanu care ar intra sub administrarea Teatrului Tamási Áron, ci probabil și alte instituții de cultură sub 50 de angajați, care ulterior vor avea nu doar tăieri bugetare, ci și tăieri masive de personal. Din punctul meu de vedere, acel articol cu limitarea la 7,5% ar trebui să dispară automat și complet, la fel și toate acele moțiuni care țin de 50 de angajați, poziții vacante și multe altele, unele fiind chiar neconstituționale, ar trebui să nu fie valabile pentru sectorul cultural”, a declarat Anna Maria Popa.

Cultura nu se face pe hârtie, însă este afectată de hârtie…”

Virág Endre, directorul Ansamblului de Dansuri Háromszék, instituție care la rândul ei se află în pericol de a fi comasată cu alte instituţii, a subliniat că fără cultură și sport, „omenirea se va îndrepta într-o direcție banală”.

„În forma actuală, această Ordonanță ne afectează total, pentru că suntem 46 de persoane în loc de 50. Din ce am înțeles, dacă trebuie să fim asimilați, 15% trebuie dați afară. Cultura nu se face pe hârtie, însă cultura este afectată cu hârtia, asta e cea mai mare problemă. Dacă oamenii nu înțeleg că sportul e bun, dar cultura nu este unde este locul ei, atunci omenirea o să meargă într-o direcție banală”, a spus Virág Endre.

Între timp, petiția prin care se cere modificarea sau eliminarea dispozițiilor din proiectul de ordonanţă de urgenţă care afectează cultura a adunat peste 21.000 de semnături (AICI). Memoriul, intitulat „Opriți distrugerea culturii!” și adresat Cabinetului premierului României, Marcel Ciolacu, a fost inițiat de directorul artistic al Teatrului Municipal Miercurea Ciuc, Vladimir Anton, și a fost semnat de 50 de manageri ai unor instituții de cultură din țară.

Amintim că proiectul de ordonanță prevede desființarea posturilor vacante și neocupate, iar instituțiile publice cu personalitate juridică aflate în subordinea instituțiilor locale ar urma să își poată desfășura activitatea doar dacă au peste 50 de posturi aprobate conform legii și efectiv ocupate în structurile organizatorice, altfel riscând să fie comasate sau chiar desființate.

Săptămâna trecută, primarul Antal Árpád a criticat Executivul, afirmând că nu face altceva decât să lovească în administraţiile locale şi în firmele mici şi mijlocii. Edilul a atras atenția că dacă OUG va fi adoptată în forma actuală, dincolo de faptul că există şi aspecte de neconstituţionalitate, se poate vorbi de o intervenţie foarte brutală a Guvernului în activitatea administraţiilor publice locale şi judeţene.

Numai la Sfântu Gheorghe, 80 de angajați care lucrează în prezent în cultură, recreere, sau protejarea spațiilor verzi ar urma să își piardă locurile de muncă.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio