Ştiri locale

Protecţia Consumatorilor a amendat toate oraşele din judeţul Covasna pentru nereguli la locurile de joacă pentru copii şi tineret

În  cursul lunii iulie 2016, CJPC Covasna a efectuat acţiuni pe tematică proprie respectiv:

1. Respectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la locurile de joacă pentru copii şi tineret;

Publicitate

2. Respectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la unităţile de vânzare a calculatoarelor, piese şi alte produse conexe.

În urma controalelor efectuate de către comisarii CJPC Covasna s-au constatat următoarele:

– la locurile de joacă pentru copii nu sunt afişate informaţii cu privire la denumirea terenului, numărul autorizaţiei, datele de identificare ale administratorului etc., echipamentele de agrement au elemente confecţionate din metal (lanţuri la leagăne), care intră în contact direct cu corpul uman, lipsă amplasare panouri de avertizare, lipsă autorizaţii de funcţionare, lipsă împrejmuire, lipsă informaţii de utilizare şi exploatare.

\"dav\"

Astfel s-au aplicat sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor HG 435/2010 privind regimul de introducere pe piaţă şi de exploatare a echipamentelor pentru agrement, după cum urmează:

• Municipiul Târgu Secuiesc, sancţionat contravenţional cu suma de 1.000 lei şi un avertisment;

• Oraşul Întorsura Buzăului, sancţionat contravenţional cu suma de 1.200 lei;

• Oraşul Baraolt, sancţionat contravenţional cu suma de 1.200 lei;

• Oraşul Covasna, sancţionat contravenţional cu suma de 6.000 lei;

• Ştrandul din municipiul Sfântu Gheorghe, sancţionat contravenţional cu suma de 6.000 lei;

• Municipiul Sfântu Gheorghe, sancţionat contravenţional cu suma de 12.000 lei.

Totodată, în data de 18 iulie 2016 s-a înregistrat la CJPC Covasna o reclamaţie prin care am fost sesizaţi că un copil de 7 ani şi-a pierdut un deget de la mâna stângă în urma utilizării unui echipament de antrenament situat în strada Crângului din municipiul Sfântu Gheorghe. În urma controlului efectuat s-a constatat că parcul de antrenament este administrat de Municipiul Sfântu Gheorghe, acesta nu are autorizaţie de funcţionare şi nu îndeplineşte cerinţele minime esenţiale de securitate prevăzute în HG 435/2010. Pentru aceste fapte s-a aplicat o sancţiune contravenţională în sumă de 56.000 lei şi ca măsură interzicerea utilizării echipamentelor pentru agrement şi antrenament.

Având în vedere că municipiul Sfântu Gheorghe nu este la prima abatere, s-a produs un accident grav prin vătămarea corporală a unui copil de 7 ani şi în continuare parcurile de joacă pentru copii din municipiul Sfântu Gheorghe (Câmpul Frumos, Chilieni, Coşeni) nu au autorizaţii de funcţionare cu toate că au fost sancţionaţi contravenţional şi în anul 2014, au fost sesizate mai multe instituţii ale statului precum: Poliţia, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Curtea de Conturi ale judeţului Covasna.

Referitor la tematica privind unităţile care vând calculatoare şi accesorii, comisarii CJPC Covasna au efectuat un număr de 7 controale dintre care 3 cu sancţiuni contravenţionale în sumă de 3.000 lei.

Publicitate
Publicitate
banner we radio