Ştiri locale

Protecția Animalelor din cadrul IPJ Covasna: „Peste 90% dintre infracțiunile comise în județ se referă la tăierea cozilor și urechilor”. Proprietarii riscă până la 3 ani de închisoare

Peste 90% dintre infracțiunile comise în județul Covasna de proprietarii sau deținătorii câinilor se referă la tăierea cozilor și urechilor animalelor de companie, potrivit unui bilanț al Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Covasna. Potrivit legii, astfel de fapte sunt sancționate cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Într-un interviu la We Radio (VIDEO AICI), șefa Biroului pentru Protecția Animalelor Covasna, Andrea Albert, a declarat că zonele unde astfel de fapte sunt întâlnite cel mai des sunt localitățile Baraolt, Covasna și Întorsura Buzăului.

„Din păcate, există o tradiție în acest sens, mai ales acolo unde sunt câini ciobănești, deci zonele cu tradiție pastorală: zona Baraoltului, Covasnei, a Întorsurii. De zeci de ani exista tradiția aceasta să fie cupate urechile câinilor care merg cu oile sau cu vacile la păscut și, din păcate, această realitate subzistă și în prezent, astfel că din totalul numărului de infracțiuni înregistrate în județul nostru, cred că peste 90% reprezintă aceste fapte. Legislația există din 2004, și nu mai permite aceste fapte, dar foarte mulți proprietari de câini ne declară și acum că nu știau. Necunoașterea legii nu te absolvă de vină. În cabinetele de medicină veterinară sper că nu se mai practică așa ceva, pentru că medicii cunosc legislația (…) Fapta constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea”, a explicat cms.-șef Andrea Albert.

În cei 3 ani de la înființarea structurii, polițiștii covăsneni au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 80.600 de lei în urma neregulilor constatate, și au întocmit 54 de dosare penale, fiind realizate 53 de acțiuni de control pe raza județului.

Începând de săptămâna aceasta și până la finalul lunii noiembrie, Protecția Animalelor Covasna, împreună cu Direcția Sanitară Veterinară, prin cabinetele de medicină veterinară din județ, și cu sprijinul Asociațiilor „AMY” din Sfântu Gheorghe și „Benji” din Târgu Secuiesc, vor derula o amplă campanie de informare și conștientizare privind obligațiile care le revin deținătorilor de câini, și sancțiunile pe care aceștia le riscă pentru nerespectarea legii. Primele vizite în teren vor fi făcute în localitatea Malnaș și satele învecinate.

„Ne propunem ca până la sfârșitul lunii noiembrie să ajungem în absolut toate localitățile din județ. Vom merge împreună cu voluntari din cadrul celor două ONG-uri, o să ne împărțim pe echipe și o să mergem din poartă în poartă. Vom vorbi, în prealabil, și cu medicul veterinar de circumscripție, ca să aflăm cam unde sunt probleme, dacă există proprietari sau deținători de câini care refuză vaccinarea antirabică, și o să mergem țintit. Ne propunem să ajungem la cel puțin 50 de gospodării în fiecare UAT. Important e ca informația să ajungă la cât mai mulți oameni. În primă fază vom informa deținătorii de câini, iar dacă vom constata nereguli, vom aplica avertismente și le vom da o perioadă pentru a-și pune câinii în legalitate. Le vom da și datele de contact ale cabinetelor cu care colaborăm în vederea sterilizării gratuite și, în principiu, un proprietar de câine ar putea să scape cu o cheltuială de circa 100-150 de lei pentru microcipare și vaccinare antirabică, de exemplu”, a mai explicat șefa Biroului pentru Protecția Animalelor Covasna.

Potrivit legii, proprietarii de câini care nu își vaccinează antirabic patrupezii riscă amenzi contravenționale între 3.000 și 12.000 lei, iar pentru lipsa microcipării, sancțiunea este cuprinsă între 5.000 și 10.000 lei. Contravenție este considerată și nerespectarea obligației de a steriliza animalul, fiind sancționată cu amendă între 5.000 și 10.000 lei, iar pentru neasigurarea unui adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, proprietarii câinilor riscă amenzi între 3.000 și 12.000 lei.

În ceea ce privește infracțiunile, pentru tăierea cozilor și urechilor, și pentru vânzarea puilor mai mici de 8 săptămâni, proprietarii riscă închisoare între 6 luni și 3 ani. Rănirea cu intenție a animalelor se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani iar schingiuirea și uciderea animalelor se pedepsește cu închisoare de la 2  la 7 ani.

În cursul anului trecut, Protecția Animalelor Covasna a intervenit la 34 de apeluri prin 112 (4 în 2021 și 2 în acest an); 42 de sesizări verbale (față de 39 cu un an în urmă și 3 de la începutul acestui an); și 50 de petiții (față de 33 în 2021 și 18 de la începutul acestui an).

În urma celor 45 de controale derulate anul trecut, au fost aplicate 532 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 55.600 lei (față de 43 de sancțiuni în valoare de 8.000 de lei cu un an în urmă, și de 175 de sancțiuni în valoare de 17.000 de lei de la începutul acestui an).

Tot anul trecut au fost întocmite 35 de dosare penale, față de 9 în cursul anului 2021, iar de la începutul acestui an, pentru infracțiunile constatate, au fost întocmite 10 dosare penale.

(Ioana Ardeleanu)

Sursa foto: YouTube

Publicitate
banner we radio