
Propunere legislativă a parlamentarilor covăsneni: pășunatul animalelor, doar cu autorizație de la Primărie. Animalele nesupravegheate vor fi confiscate
Mai mulți parlamentari, printre care și senatorii și deputații UDMR Covasna – Fejér László-Ödön, Benedek Zacharie, Gál Károly, Kulcsár-Terza József, Miklós Zoltán și fostul director al Direcției Agricole Covasna, Könczei Csaba – au depus la Senat, în dezbatere publică, un proiect de lege menit să reglementeze perioada și locul de pășunat autorizat, pentru prevenirea şi combaterea distrugerii culturilor agricole.
Proiectul stabilește drepturile și obligațiile deținătorilor de vaci, oi, capre, cai sau porci, și vine ca un răspuns la problemele pe care de ani buni fermierii le reclamă cu privire la pășunatul abuziv pe terenurile agricole cultivate. Legea ar putea rezolva și problema cailor sau porcilor lăsați liberi pe străzi, așa cum nu de puține ori s-a întâmplat și la Sfântu Gheorghe.
„STOP pășunatului neautorizat!”
Într-o postare pe Facebook, deputatul Gál Károly, fost consilier județean și fost consilier local al orașului Baraolt, a explicat că turmele lăsate necontrolate pot cauza pagube materiale serioase, întrucât distrug culturile de pe terenurile arabile.
„STOP pășunatului neautorizat! Împreună cu colegii mei, Könczei Csaba, Magyar Lóránd și Florin-Ionuț Barbu, am elaborat un proiect de lege care să reglementeze perioada și locul de pășunat autorizat, și vom rezolva și problema animalelor care umblă fără stăpân. De ce a fost necesară o astfel de lege? În județul Covasna, în mai multe localități (în Vârghiș de exemplu) cai cu stăpâni neidentificați și porci umblă pe străzi, chiar și în centrul orașului Sfântu Gheorghe, creând probleme în rândul populației. Aceste turme necontrolate pot cauza pagube materiale serioase și distrug culturile de pe terenurile arabile (situația este similară și în culturile agricole de-a lungul Dunării). Pășunatul neautorizat pe câmpuri ar trebui să fie pedepsit. Legea va obliga autoritățile administrației publice locale să desemneze un reprezentant căreia i se pot adresa plângerile. Această persoană, împreună cu Poliția sau Jandarmeria, va investiga cazul”, a scris deputatul.
Amenzi de până la 6.000 de lei pentru persoanele fizice, și de până la 20.000 de lei pentru persoane juridice
Inițiatorii proiectului de lege propun ca pentru asigurarea culturilor arabile și protejarea recoltelor, fiecare consiliu local să adopte o lege a pășunatului, care să reglementeze în ce condiții, în ce perioadă și în ce locuri este permis ca animalele să fie lăsate la păscut.
Consiliile locale vor aproba un regulament de pășunat, care va fi valabil pe întreg teritoriul administrativ al localității, iar deținătorilor de animale li se va elibera o autorizație de pășunat, care va conține datele acestora de identificare, cele ale persoanei care va supraveghea animalele, datele de identificare ale terenului, efectivul de animale deținut și perioada de valabilitate a autorizației.
Potrivit proiectului de lege, proprietarii de animale vor avea obligația să efectueze pășunatul în conformitate cu autorizația deținută și să supravegheze animalele personal, sau să numească în acest sens o altă persoană.
În ceea ce privește sancțiunile, cei ce își vor lăsa animalele să pască pe pajiștea deținută de o altă persoană, sau pe terenuri agricole, dar și proprietarii care le vor lăsa nesupravegheate, ar putea fi amendați cu până la 6.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, și până la 20.000 de lei în cazul persoanelor juridice.
Mai mult, dacă până acum proprietarii animalelor dădeau vina pe ciobani pentru faptul că lasă animalele să pășuneze în spații neautorizate, de acum înainte aceștia sunt cei care vor fi sancționați.
„Acest lucru nu a fost obligatoriu până acum. Legea impune tuturor fermierilor care vor să pășuneze să obțină o autorizație de pășunat, care să include specia, numărul și traseul animalelor. Cei care nu au autorizație sau se abat de la acesta, vor fi amendați. Cât costă amenda? În cazul persoanelor fizice este de 1.000 de lei, iar în cazul în care fapta se repetă, amenda poate ajunge la 6.000 de lei. În cazul persoanelor juridice suma este mai mare: între 4.000 și 20.000 de lei. Până acum, în majoritatea cazurilor, deținătorul animalelor a dat vina pe cioban care adesea e un om sărac și n-are de unde să plătească o asemenea sumă, dar de acum încolo deținătorul va trebui să plătească”, a explicat deputatul Gál Károly.
În ceea ce privește animalele fără stăpân, acesta a explicat că, în mod normal, animalele domestice au microcip sau numere de identificare, iar cele care nu pot fi identificate vor fi reținute și valorificate prin vânzare, veniturile încasate urmând să intre la bugetul județean.
Potrivit proiectului, dacă se va constata că animalele sunt abandonate, Poliția va emite un ordin de plasare a acestora într-un adăpost, pentru o perioadă de trei zile, interval în care proprietarul va putea solicita restituirea animalelor. După depășirea acestei perioade, animalele vor putea fi vândute de autorități.
Propunerea de modificare a legii pășunatului a fost inițiată de parlamentarii UDMR, cărora li s-au alăturat și membri ai Comisiei de agricultură din Camera Deputaților: președinte Florin Barbu – deputat PSD, Emil Dumitru – deputat PNL, și Alin Prunean – deputat USR.
Pentru ca prevederile să se aplice, proiectul trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
(Ioana Ardeleanu)