Ştiri locale

Proprietarii de terenuri, nemulţumiţi de valoarea exproprierii pentru şoseaua ocolitoare din Sfântu Gheorghe

Proprietarii terenurilor expropriate în vederea construirii centurii ocolitoare a municipiului Sfântu Gheorghe sunt nemulțumiți de despăgubirile pe care urmează să le primească din partea statului, iar o parte dintre aceștia susțin că până în prezent nu au primit nici măcar un document care să ateste că sunt îndreptățiți la o anumită sumă de bani, asta deși au rămas fără suprafețele respective de mai bine de un an.

În total, aproape 250 de persoane au fost expropriate, valoarea despăgubirilor care urmează să fie achitate pentru cele 52,2 hectare de teren însumând aproximativ 1,1 milioane lei, potrivit reprezentanților Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Sumele diferă în funcție de zona în care se află fiecare suprafață, așa se face că, de exemplu, în zona localității Ghidfalău un mp de teren este evaluat la 1,05 lei, în vreme ce în zona municipiului Sfântu Gheorghe prețul este dublu.

Publicitate

Oamenii susțin că nu au fost consultați și nu au putut să negocieze în niciun fel prețurile pentru terenurile pe care le aveau. Cele mai mari probleme, însă, le au cei ale căror terenuri nu au fost înregistrate cu acte în regulă, sau care nu au declarat valorile reale la notari, pentru a achita taxe mai mici către stat pentru suprafețele deținute.

„Lucrările avansează, dar noi încă nu am ajuns nici în faza în care să ni se spună câţi bani ni se dau pe terenuri. În urmă cu vreo 2 ani am primit o notificare de la CNAIR prin care ni s-a cerut să ne prezentăm și să dovedim proprietatea asupra terenului. Fiecare a dus ce avea: titlu de proprietate, extras de carte funciară. Eu am avut carte funciară, am semnat pe o listă că am predat actele, şi pe baza asta ne-au expropriat. Am vorbit cu jurista de la CNAIR Braşov, ne-a spus că până la definitivarea procedurii de expropriere vom fi contactaţi, că se va face o şedinţă cu proprietarii de teren şi vom ajunge la o înţelegere cu preţurile. Toată lumea a văzut că pe lista pe care am semnat-o era trecută suprafaţa și prețul la mp. De exemplu, în zona UAT Ghidfalău, de care aparţine terenul meu, am avut preţ 1,05 lei / mp. La Sfântu Gheorghe, peste calea ferată care merge spre Breţcu, vizavi de Câmpul Frumos, era deja 2,10 lei/mp, până inclusiv în zona Chilieni şi Coşeni care aparţin de Sfântu Gheorghe. Nu s-a ţinut nicio discuţie şi nu ştim un preţ concret. Și eu vreau un preţ corect, dar în România se ia în vedere valoarea care se află la notari. Cei care şi-au vândut/cumpărat terenuri nu şi-au trecut preţul real de piaţă, toată lumea a declarat mai puţin la notar, ca să plătească taxe mai mici, şi pe baza asta s-a stabilit preţul de 1,05 lei”, ne-a spus Ötvös Mózes, unul dintre proprietarii de terenuri din zona localității Ghidfalău.

„Metoda folosită este cea care ne deranjează”

Bărbatul, care până de curând deținea un teren în suprafață totală de 15.000 mp, ar urma să primească puțin peste 1.000 de lei pentru cei 1.124 mp la care a fost nevoit să renunțe, în condițiile în care, potrivit acestuia, numai cheltuielile pentru documentațiile și studiile topografice necesare în vederea obținerii unor noi cărți funciare depășesc 2.000 de lei.

Mai mult, spune acesta, unii proprietari de terenuri nu ar fi apucat nici măcar să îşi culeagă recoltele înainte să fie expropriați.

„Mie îmi trece exact prin mijlocul terenului de 15.000 mp, așa că acum mi-au rămas două bucăţi de teren – una pe stânga, alta pe dreapta, pentru care am primit două extrase de carte funciară. Când am vorbit cu jurista CNAIR, mi s-a spus că suma aceasta de 1,05 lei/mp este un preţ de referinţă, şi i-am spus că toată documentaţia topo, ca să faci o carte funciară nouă la dezmembrări, la vânzări, şi aşa mai departe, costă 1.000 lei / suprafaţă, deci eu primesc 1.204 lei, și trebuie să plătesc 2.000 de lei la topograf şi la firma care pregăteşte actele, ca să obţin noile cărţi funciare (…) Proprietari nu mai suntem, o singură dată am semnat pentru depunerea documentelor, şi fără să semnăm pe un act oficial, am fost expropriați. Eu în prezent nu am niciun document că ar trebui să primesc bani de la ei, sau ce sumă, nu am nicio decizie, absolut nimic. Este o șmecherie şi o viclenie la mijloc, nu ştiu ce au de gând statul român şi CNAIR (…) Toţi cei care nu au avut actele definitivate, care au moştenit terenul, să zicem, şi nu au avut bani să meargă la notar şi să le treacă pe numele lor, nici nu o să fie invitaţi la discuţii. Lor o să li se ceară un cont bancar şi o să li se vireze suma calculată la acel 1,05 lei. Metoda este cea care deranjeazăSunt persoane, din ce am înţeles, în zona Coşeni, care nu au apucat nici măcar să îşi culeagă recolta, efectiv au intrat cu buldozerul şi au distrus absolut tot”, ne-a mai spus proprietarul.

Acesta acuză reprezentanții CNAIR că au încălcat legea sărind câteva etape în procesul de expropriere, totul pentru a grăbi procedurile și a nu pierde finanțarea europeană obținută prin Programul Operaţional Infrastructura Mare.

Ultima speranță, instanța de judecată

De teama de a nu rămâne și fără suprafețele de teren și fără bani, oamenii își caută acum dreptatea în instanță, însă pentru că o bună parte dintre aceștia nu au primit până în prezent Deciziile de expropriere din partea CNAIR, procesele vor trebui să mai aștepte.

Nici costurile cu judecata și expertizele necesare în cadrul proceselor nu sunt unele de neglijat. Avocatul Vlad Vidican, care reprezintă 35 dintre cei 248 de proprietari de terenuri, a precizat că în prezent se caută soluții astfel încât aceste sume să fie reduse cât de mult posibil, și cel mai probabil procesele vor fi „grupate pe zone”.

„Nu toată lumea a primit deciziile acelea, doar 5 persoane din cele 35 pe care le reprezint eu au primit deciziile, ceea ce este o mare problemă. Procedura spune că actul administrativ pe care îl ataci în instanţă este decizia aceasta, a fost cineva care a atacat fără decizie şi i s-a respins ca prematur. Noi am tot așteptat, dar abia în vară a fost dată autorizația de construire pentru centura ocolitoare, fără de care nu pot fi emise deciziile. Până atunci au fost făcute doar măsurători topografice şi lucrări de amenajare. Abia acum au început să dea nişte decizii, dar terenurile oamenilor li s-au luat deja de mai bine de un an (…) Preţul mediu, care li s-a ofertat lor, este undeva la 1-2 lei/mp, în funcție de zonă, în condiţiile în care sunt zone unde se vinde şi cu 10-15 euro/mp, deci euro! Cu statul nu poţi să negociezi, dar poţi ataca aceste decizii pentru stabilirea unei alte despăgubiri. Ai doar două variante: fie accepţi despăgubirea şi cândva, când se dă decizia, primeşti şi banii, dar nu se ştie când, fie după ce se dă decizia dai în judecată şi soliciţi să se stabilească o despăgubire mai mare”, ne-a explicat Vlad Vidican.

Avocatul susține că deși există șanse reale ca oamenii să obțină sume mai mari în instanță, procesele se pot întinde pe câțiva ani.

„Speranţe sunt, preţurile de piaţă ne arată asta. Noi încercăm să stabilim o variantă, ca să le fie rentabil şi oamenilor să pornească procesul acesta, pentru că unii zic că degeaba plătesc 3.000 de lei la avocat ca să se zbată pentru 1.000 de lei. Încercăm să minimizăm costurile, pentru că totul va veni la pachet cu nişte expertize, reclamanții trebuie să plătească experţii separat, sunt nişte taxe. Vrem ca inclusiv procesele să fie grupate pe zone, ca să nu pornim 35 de procese pentru 35 de oameni, iar costurile cu expertiza să se împartă la toţi, respectiv expertul să se deplaseze doar o dată ca să măsoare şi să evalueze. Urmează să decidem ce facem, (…) dar anul acesta cu siguranță o să pornim procesele, indiferent dacă se dau sau nu deciziile. Din păcate, din experiență, un proces de genul acesta poate să dureze ani de zile”, a mai spus avocatul.

La începutul anului trecut, și primarul Antal Árpád preciza că mai multe persoane s-au plâns de valoarea foarte mică a despăgubirilor, și a recomandat ca cei care se simt nedreptățiți să meargă cu problema în fața instanței, având în vedere că legea le permite magistraților să numească un alt evaluator, iar investitorul este obligat să plătească suma stabilită de acesta.

Edilul sublinia la vremea respectivă că părțile interesate se pot adresa oricând Primăriei Sfântu Gheorghe dacă au nevoie de ajutor în acest sens, atât cu informaţii cât şi cu acţionarea în instanţă.

CNAIR: „Suntem la 20-30% cu plata despăgubirilor”

Pe de altă parte, reprezentanții CNAIR susțin că procesul de expropriere „merge foarte bine”, iar situația este una „foarte fericită”. Purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov, Robert Elekes, ne-a precizat că toate localitățile afectate de construcția viitoarei centuri ocolitoare au planurile de parcelare puse la punct, iar compania națională a început plățile către o parte dintre expropriați.

„Situația cadastrală este peste tot e o problemă majoră, lipsa planurilor parcelare care trebuie făcute de primărie este iar o problemă peste tot, și fără de care oamenii nu pot fi despăgubiți (…) Deși de obicei exproprierile merg extraordinar de greu, aici este o situație foarte fericită, merge foarte bine. Toate localitățile au planuri parcelare, excepție făcând doar câteva zone limitrofe, dar în general merge foarte bine procesul. Au început și plățile către oamenii care au toate actele în regulă, deja sunt pe la 20-30%, deci situația este foarte bună (…) Prețul pe mp este stabilit de un expert evaluator pe baza tabelurilor de prețuri minimale și maximale de la notarii publici, nu îl stabilește CNAIR. Știm că prețurile sunt mici, dar legea nu ne dă voie să le facem noi, se fac împreună cu experți autorizați”, a precizat purtătorul de cuvânt al DRDP Brașov.

CNAIR are de achitat peste 1 milion de lei despăgubiri persoanelor expropriate, dar cel mai probabil suma va fi suplimentată prin Hotărâre de Guvern. Reprezentantul Companiei a explicat că toți beneficiarii vor intra în posesia banilor cuveniți când se vor întruni toate condițiile birocratice.

„În momentul în care am declanșat procedura de expropriere și s-a emis Hotărârea de Guvern care conține lista tuturor, banii se pun deoparte în bancă, pe numele fiecărui om, dar ei vor putea accesa sumele când se vor întruni toate condițiile birocratice. Banii sunt, dar depinde de foarte multe lucruri când vor putea fi accesați. În total sunt 248 de persoane fizice și juridice, și sunt aproximativ 10 terenuri afectate care aparțin statului român – în total, peste 522.000 de mp, pentru care se plătesc în jur de 1,1 milioane de lei despăgubiri. Se va mai emite o Hotărâre de Guvern cu ceva suplimentări, pentru că în momentul în care începi șantierul și vezi cum se ridică structurile, poate mai ai nevoie de un metru sau doi stânga-dreapta. Sfatul nostru, pentru cei care văd că terenurile lor sunt afectate și nu au fost notificați, să meargă la primărie și să ceară informații de acolo, Comisia de despăgubiri e condusă de obicei de secretarul primăriei”, a mai spus purtătorul de cuvânt al DRDP Brașov, Robert Elekes.

Proprietarii imobilelor expropriate au avut la dispoziție doar 10 zile, la mijlocul lunii iunie,  pentru a depune cererile de despăgubire la sediile Consiliilor Locale Arcuş, Ghidfalău, Sfântu Gheorghe şi Chichiş.

Viitoarea centură ocolitoare a municipiului Sfântu Gheorghe va avea o lungime de aproape 11,56 kilometri şi va fi realizată din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructura Mare, construirea urmând să se finalizeze în aproximativ doi ani.

Valoarea investiției este de peste 280 de milioane de lei, iar implementarea proiectului presupune realizarea a 4 intersecții giratorii, (cu DN12, km 0+000, cu DJ103B la km 3+268, cu DN13E la km 8+032, și cu DN12, km 11+556). De asemenea, vor fi realizate trei pasaje, două peste Calea Ferată, care vor avea o lungime de 355 metri fiecare, respectiv un pasaj peste Calea Ferată şi peste Râul Olt, care va avea lungimea totală de 526 metri.

Șoseaua se va desprinde din DN12, care vine dinspre Braşov, înainte de localitatea Coşeni şi va reintra pe acest drum în partea de nord, spre Miercurea Ciuc, după ce va ocoli localităţile Chilieni, Coşeni şi Sfântu Gheorghe.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio